Senkinek nem kell az árfolyamgát?
2011.08.29
Mérsékelt az érdeklõdés a devizahitelek törlesztõrészleteinek fix árfolyamon történõ átváltása iránt, mely augusztus 12. óta igényelhetõ. A legnagyobb banknál is mindössze napi néhány tucat ügyfél tájékozódik a lehetõségrõl – írja a Világgazdaság.

Az elmúlt két hét alatt a Világgazdaság által megkérdezett nyolc banknál kevesebb, mint 850 devizahiteles kérte az árfolyamrögzítést. A megkérdezett pénzintézetek közül a legnagyobb mozgolódásról az MKB Banknál számoltak be: náluk több mint kétezren tájékozódtak, és mintegy 300-an már a kérelmüket is benyújtották. Az elmúlt napok tapasztalatai alapján úgy vélik, a fizetéskönnyítésrõl tájékozódó ügyfelek többsége él majd a rögzített árfolyam lehetõségével.

Az OTP Bank tanácsadóihoz naponta néhány tucat ügyfél fordul. Eddig mintegy százan jelezték igényüket az Állami otthonvédelmi programban való részvételre, szerzõdéskötés azonban még nem történt. Becslésük szerint a lakáscélú devizahitellel tartozók 10-15 százaléka él majd a lehetõséggel.

A Budapest Bank néhány hete végzett felmérésében ügyfeleik 10 százaléka jelezte, hogy érdeklõdik az árfolyamrögzítés iránt. A svájci frank erõsödése miatt a hitelintézetnél ennek akár a dupláját is elképzelhetõnek tartották. Az azóta eltelt elsõ 10 munkanap számai azonban nem igazolták vissza várakozásaikat. A múlt csütörtökig ugyanis csak 109 igénylés érkezett hozzájuk.