Merkellel tárgyalnának a német biztosítók
2014.08.27
Németország biztosítói azt nyilatkozták, hogy hajlandóak pénzügyileg támogatni a kormány infrastruktúra-fejlesztési terveit. Az utak és hidak felújításához évi 7 milliárd euró adóbevétel hiányzik – írja a Bloomberg.

A németországi biztosítókat tömörítõ szövetség, a berlini székhelyû GDV azt nyilatkozta, hogy hajlandóak hosszú távú tõkét biztosítani az infrastrukturális fejlesztésekre, amennyiben Angela Merkel koalíciója megfelelõ jogi garanciákat nyújt a beruházásokhoz. A GDV nyilatkozatára azt követõen került sor, hogy júliusban a gazdasági minszter, Sigmar Gabriel felhívást intézett a biztosítási iparág felé, hogy támogassák a projektek beindulását.

A német kormány finanszírozási problémái, valamint a biztosítók rendkívül alacsony befektetési hozamai miatt akár egyezséget is köthet a két fél a német infrastruktúra megújítására. A GDV számításai szerint a biztosítók mintegy 1400 milliárd eurós befektetési vagyonának 80%-át kötvények alkotják, azonban az alacsony kamatok miatt ezek hozama igen korlátozott. A szövetség 19 oldalas állásfoglalásában azt írja, hogy az iparág szívesen részt venne nagy infrastruktúra-projektekben, azonban ehhez jogi garanciákra lenne szükségük, okulva a rosszul végzõdõ európai finanszírozási projektekbõl. Példaként említi Spanyolországot, ahol a kormány 2012-ben megvágta a napenergia-támogatásokat, ami a befektetõket igen érzékenyen érintette.

Merkel tavaly koalíciós megállapodást kötött arról. hogy még a következõ, 2017-es választások elõtt 5 milliárd euróval növelik a szövetségi infrastrukturális kiadásokat. A BDI elemzõcsoport szerint az éves finanszírozási hiány jelenleg 7 milliárd euró körüli.

A GDV arra törekszik, hogy tárgyalásokat tudjon folytatni a miniszterekkel egy lehetséges finanszírozási modell kidolgozásáról, amely hosszú távon is megfelelõ befektetési hozamot garantálna a biztosítók számára.

A szövetség álláspontjában azt is jelezte, szeretnék, ha Merkel változásokat tudna eszközölni a várhatóan 2015-ben életbe lépõ új tõke-megfelelési szabályok, a Szolvencia II esetében. A GDV szerint az infrastrukturális beruházásokat ismét az alacsony kockázatú befektetések csoportjába kellene sorolni, hogy alacsonyabb tõkekövetelmények vonatkozzanak rájuk.