Új tízezer forintossal fizethetünk decembertõl
2014.09.01
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) a 2014 és 2018 közötti idõszakban megújítja a jelenleg forgalomban lévõ bankjegysorozatot, s újratervezett, továbbfejlesztett, a hamisítás ellen az eddiginél jobban védett bankjegyeket bocsát ki. A folyamat elsõ lépéseként a megújított tízezer forintos bankjegy 2014. szeptember 2-tõl válik hivatalos fizetõeszközzé és várhatóan idén decembertõl jelenik meg a forgalomban.

A nemzetközi gyakorlatban – a biztonságosan mûködõ készpénzforgalom fenntartása érdekében – a jegybankok jellemzõen 10-15 évente bocsátanak ki megújított, továbbfejlesztett bankjegycímleteket. A jelenleg forgalomban levõ forint bankjegysorozatot az 1997-2001 között eltelt idõszakban bocsátotta ki a jegybank, így – a készpénzforgalmi igényeknek megfelelõen – a sorozat megújítása idõszerû. A korszerûsített bankjegyeket a feldolgozó és elfogadó automaták is egyszerûbben és gyorsabban tudják majd kezelni.

Az MNB a hat címletet tartalmazó hazai bankjegysorozatból elsõként a tízezer forintost újítja meg, ez a címlet 2014. szeptember 2-tõl válik törvényes fizetõeszközzé. A megújított bankjegy 2014 decemberétõl fokozatosan, a készpénzellátási lánc szereplõinek megfelelõ felkészülését követõen jelenik meg a készpénzforgalomban, széleskörû elterjedése 2015 folyamán várható. A jelenlegi tízezer forintos bankjegycímletek továbbra is forgalomban maradnak, bevonásukról a jegybank – átfogó készpénzszakmai szempontokat mérlegelve – késõbb dönt.