Elsõ fokú az árvízvédelmi készültség: lakások is veszélyben!
2014.09.12
A következõ órákban további csapadékra, emiatt egy magasabb árhullám levonulására is számítanak a hidrológusok, és szombaton a másodfokú készültség elrendelésére is szükség lehet. Mezõörsön lakóházakat veszélyeztet a megáradt Cuhai-Bakony-ér.

Intenzíven árad a Rába, Szentgotthárdnál pénteken délben még viszonylag alacsonyan tetõzött a vízszint, Körmendnél viszont már szükség volt az elsõ fokú árvízvédelmi készültség elrendelésére, a következõ órákban további csapadék érkezésére és emiatt egy magasabb árhullám levonulására is számítanak a hidrológus szakemberek - közölte a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság.

Gaál Róbert védelemvezetõ tájékoztatása szerint szombaton a másodfokú készültség elrendelésére is szükség lehet. Szentgotthárdnál 330 centiméter feletti, Körmendnél pedig 380 centiméter feletti vízállást valószínûsítenek. Hozzáfûzte: a zsilipeket szükség szerint lezárják, gátõreik folyamatos járõr- és figyelõszolgálatot tartanak, a kialakuló helyzetrõl folyamatosan értesítik a vízi erõmûvek üzemeltetõit, az érintett önkormányzatokat és a katasztrófaelhárításban együttmûködõ szervezeteket.

Mezõõrsön házakat veszélyeztet a víz

Lakóházakat veszélyeztet a megáradt Cuhai-Bakony-ér Mezõõrsön - közölte péntek kora délután az MTI-vel a katasztrófavédelem Gyõr-Moson-Sopron megyei szóvivõje. Ruskáné Takács Anita jelezte: a falu hídja mellett álló két ház udvarán már áll a víz, védelmüket most szervezik. Eközben munkagéppel erõsítik, hosszabbítják a település sportpályája mellett korábban épített terelõgátat, megerõsítésére ötezer homokzsákot szállítottak a helyszínre.