Nagyobb volt az Irene füstje, mint a lángja
2011.08.30
Az Irene hurrikán által okozott biztosított veszteségek nagysága valamivel kevesebb, mint 3 milliárd dollárra rúg a Kinetic Analysis Corp. elemzése szerint.

A gazdasági károk nagysága elérheti a 7 milliárd dollárt is – közölte hétfõn a Silver Spring tanácsadó cég vezérigazgatója hétfõn. Hozzátette: a károk nagysága még emelkedhet is, mivel az árvízkárok modellezés jóval nehézkesebb. Az árvíz okozta károk nagysága valószínûleg nem gyakorol jelentõs hatást a biztosítói károk nagyságára, mivel a legtöbb árvíz elleni biztosítást a szövetségi kormány Nemzeti Árvíz Biztosítási Programja nyújtja.

A vihar - amely végül a vártnál kisebb kárt okozott - nem volt jelentõs hatással az ágazati veszteségbiztosítási (ILW) piacra, sõt, az ILW-t biztosító BMS Intermediaries cég szerint egyetlen ágazati veszteségbiztosítási szerzõdés megkötésére sem került sor az Irene hurrikán miatt. Hozzátette, az emberek többsége még mindig a károk nagyságának megbecslésénél tart. Ha az Irene földcsuszamlással járt volna, az jóval nagyobb veszteségekkel járt volna, amely az ILW piacon is éreztette volna hatását, ahogy az az év eleji természeti katasztrófák esetén is történt.

A biztosításokhoz kapcsolódó értékpapírosítással (ILS) foglalkozó new yorki Rochdale Securities szerint a katasztrófa-kötvények kereskedelme lassan visszatér a normális szintre.