Allianz: több, mint ezer kárbejelentés a villámvizek miatt
2014.09.15
Az utóbbi napokban hirtelen lehulló, több helyen 100 millimétert is meghaladó nagy mennyiségû csapadék villámárvizeket okozott, melynek köszönhetõen az Allianz Hungáriához hétfõ 13 óráig több mint 1000 darab kárbejelentés érkezett. Az Allianz Hungária 50 ezer forintos költségtérítésben részesíti azon ügyfeleit, akik a szerzõdéseik alapján erre jogosultak. A károk bejelentése több módon történhet, a bejelentés leggyorsabb módja az Allianz internetes felületének használata, de a telefonos ügyfélszolgálaton is be lehet a károkat jelenteni.

Az Allianz lakossági vagyon kárstatisztikái alapján 2014-ben eddig a májusi hónap volt a legkiemelkedõbb a viharokkal összefüggésbe hozható káresetek darabszámát tekintve, hiszen több mint 8500 darab ilyen jellegû bejelentés érkezett, ami a többi hónap átlagának ötszöröse. A káresetek többségét a hónap közepén tomboló, Ivett névre keresztelt szélvihar és az azt kísérõ esõk okozták. A második legveszélyesebb hónapnak ilyen szempontból azonban a július bizonyult, hiszen ekkor az Allianzhoz beérkezett, viharokkal kapcsolatos kárbejelentések száma megközelítette az 5000 darabot. Ebben az idõszakban jelentõs károkat okozott a villámlás is, hiszen a káresetek csaknem fele a villámcsapás indukciós hatásából adódott.

Az elmúlt öt évbõl háromban a júliusi hónap volt a legveszélyesebb a viharos idõjárás által okozott károk tekintetében. Az Allianz Hungária Zrt.-hez ezekben az években, vagyis 2009-ben, 2011-ben és 2012-ben beérkezett, viharral kapcsolatos kárbejelentések számának több, mint 30 százaléka a hetedik hónapban történt. Azonban az év többi hónapjára is jellemzõ, hogy egyre gyakoribbak a hirtelen lecsapó, nagyerejû viharok. 2014. július végéig az Allianz Hungáriához, a lakossági vagyonbiztosítások terhére bejelentett, viharos idõjárással összefüggésbe hozható kárbejelentések száma megközelíti a 20 ezer a darabot, a kártérítés összege pedig az 1 milliárd forintot. 2009 és 2013 között az Allianz összesen több, mint 95 ezer viharral kapcsolatos kárbejelentést regisztrált, ezeknek csaknem 45 százaléka a nyári szélsõséges idõjárásnak köszönhetõ.

Általánosságban elmondható, hogy a viharokkal gyakran jár együtt villámcsapás és jégesõ, de emellett jelentõs károkat okoz a szélvihar a felhõszakadás is. Az idei évben a kárbejelentések elsõ sorban az épületek tetõszerkezetében keletkezett károkról, szél által lefújt tetõcserepekrõl és a tetõkre rádõlt nagyobb faágakról szóltak. Az erõs szél (még egy karbantartott épület esetében is) megbonthatja, rongálhatja a tetõszerkezetet, a kéményeket, fákat dönthet az épületekre. A jégesõ (különösen az utóbbi idõben többször elõforduló nagyobb méretû jégszemek) károsítja az épületetek tetõfedését, a redõnyöket, betörheti az ablakot, és a homlokzatokon is kárt okozhat.

A lezúduló csapadék leáztatja az épületet, a burkolatokat, berendezést, elöntheti a pincét. A villámcsapás tüzet is okozhat, és nagyon gyakran a villám okozta túlfeszültség az elektronikus berendezési tárgyainkat teheti tönkre. A vihar okozta károk miatt akár életveszélyessé, lakhatatlanná is válhat az épület.

Ezek az idõjárási hatások legtöbbször kivédhetetlenek, de a károk mielõbbi helyreállítására fel lehet készülni az otthon- és a lakóközösség-biztosítás segítségével. Az Allianz otthonbiztosításának már az alapbiztosítása is fedezetet nyújt a szélsõséges idõjárási jelenségek okozta károkra.

A hétvégi esõzések kapcsán az Allianz hétfõ 13 óráig 1000 darab bejelentést regisztrált, a bejelentések száma a következõ napokban is magasabb lesz az átlagosnál, amibõl adódóan a telefonos ügyfélszolgálaton várhatóan megnövekszik a várakozási idõ. Éppen ezért érdemes az online felületet használni, ahol az Allianz folyamatosan, a nap 24 órájában fogadja a kárbejelentéseket. Bejelentést követõen a kárszakértõ 1 munkanapon belül felveszi a kapcsolatot az ügyfelekkel, és várhatóan 2-3 napon belül felméri a károkat.

Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk enyhítésére:

  • A tetõt ért kisebb károsodások esetén javasolt ideiglenes fóliázás készítése a sérült szakaszon, a további károk megelõzése érdekében.
  • A kárszakértõ megérkezéséig javasolt a káresetbõl visszamaradó törmelékek megõrzése, mely a pontos kárfelmérést segíti, így a kárfelmérés és a kifizetés menete is gyorsítható.
  • Amennyiben lehetõsége van rá, a keletkezett károsodások lefényképezésével szintén segítheti az egyszerûbb és gyorsabb kárfelmérést.

Jó tanácsok viharos idõjárásból származó károk megelõzésére:

  • Viharos idõjárás esetén ügyeljen arra, hogy a nyílászárók zárt állapotban legyenek.
  • Erõs széljárásnál célszerû a teraszokon, erkélyeken minden könnyen mozdíthatót rögzíteni, vagy szélvédett helyre rakni.
  • Évente legalább egy alkalommal és az erõs széllel járó idõjárást követõen javasolt a tetõburkolatok, tetõcserepek áttekintése, mellyel megelõzhetjük, hogy a már sérült tetõben további károk keletkezzenek, illetve elkerülhetjük, hogy a sérülésébõl eredõ nyíláson keresztül az esõ az épületbe jutva további károkat okozzon.
  • Zivatar idején célszerû az elektromos készülékek csatlakozóit kihúzni a konnektorból a villámlás okozta túlfeszültségbõl eredõ károk megelõzése érdekében.
  • Mélyebben fekvõ helyiségek, domboldali, hegyoldali ingatlanok esetében célszerû gondoskodni a megfelelõ vízelvezetésrõl, nem csak a saját, hanem a közterületrõl bezúduló víz esetén is.
  • A híradásokban illetve az Interneten érdemes nyomon követni a várható idõjárást és a kiadott figyelmeztetéseket, valamint a BM Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság honlapját és okostelefonokra és táblagépekre készített vészjelzõ alkalmazását.