Ötödével nõtt az új autóeladások száma
2014.10.02
Szeptemberben és az év elsõ kilenc hónapjában is nõtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon - közölte a Magyar Gépjármûimportõrök Egyesülete (MGE) a DataHouse adatai alapján szerdán.

Szeptemberben 5482 új személygépkocsi került forgalomba, 17,2 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az elsõ háromngyed évben összesen 49 384 új autót helyeztek forgalomba, 20,3 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor. A forgalomba helyezést követõ két hónapon belül kivont gépkocsik számát is figyelembe véve szeptemberben 4954 új személyautó került forgalomba, ami 22,4 százalékkal több az elõzõ szeptemberinél - derül ki az MGE közleményébõl.

Az egyesület elemzése szerint a piaci növekedés folytatódik, ha némileg mérsékeltebb ütemben is, a bõvülés éves szinten az elsõ kilenc hónap után 20 százalék felett van.

Annak ellenére, hogy már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, a finanszírozást elsõsorban a cégek veszik igénybe, fõként operatív lízing formájában - közölte az MGE.

A magánvásárlók továbbra is inkább a használt autókat keresik. Az importált használt személyautók korösszetétele kedvezõtlenül változott meg az utóbbi években, jelentõs arányban kerülnek az országba 10 évesnél idõsebb, ezen belül pedig 15 évnél idõsebb autók.

Szeptemberben 1284 új kishaszonjármûvet helyeztek forgalomba, 40,6 százalékkal többet, mint egy évvel ezelõtt. A forgalomba helyezett 426 nagyhaszonjármû 35,2 százalékkal, a 11 autóbusz pedig 83,3 százalékkal haladta meg a tavaly szeptemberit. A tájékoztatás szerint a kishaszonjármû piacot továbbra is jelentõsen motiválja a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja, így az a válság elõtti szint 70 százaléka körül van. A nagyhaszonjármû piac bõvülésében is szerepe van a jegybank programjának.

Az autóbuszpiac kis mérete miatt mutat jelentõs havi eltéréseket, az a fontos, hogy éves szinten növekedést regisztráltak - közölte az egyesület.