Új törvényt kaphatnak a biztosítók
2014.10.02
A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta a biztosítókról és a biztosítási tevékenységrõl szóló törvényjavaslatot, az új jogszabály korszerûsíti a biztosítók mûködési kereteit - olvasható a kormany.hu-n megjelent közleményben.

A jogszabály megújítására azért volt szükség, hogy a törvényben is megjelenjenek a pénzügyi válság óta felhalmozódott piaci és felügyeleti tapasztalatok. A korszerûsítés magában foglalja a hazai jogszabályi környezetben bekövetkezett változásokat, egyúttal átülteti az uniós (Szolvencia 2) irányelvet a hazai jogrendbe, ami valamennyi biztosítást, illetve viszontbiztosítást érintõ eddig megjelent harmonizált szabályt tartalmazza.

Az európai irányelv jelentõs újításai két alapelvre épülnek: a mennyiségi mutatók helyett a gazdasági kockázatok figyelembe vételére, illetve a piaci alapú értékelés alkalmazására. Az elõírás alapvetõ célja az EU biztosítási piacán a belsõ piaci integráció mélyítése, a fogyasztók és kedvezményezettek fokozottabb védelme, valamint az uniós biztosítók és viszontbiztosítók nemzetközi versenyképességének javítása.

A tervezet a fogyasztókat megilletõ szélesebb körû tájékoztatást ír elõ – a szerzõdéskötést megelõzõen – a biztosítók számára és átláthatóbbá teszi a biztosítások értékesítésében résztvevõk érdekeltségét is.