Júliusban öt Balatonnyi esõ esett
2014.10.07
Ahogyan az egész országnak, a Balaton mellett élõknek, az ott nyaralóknak és a fesztiválozóknak, de még a sportolóknak is meggyûlt a baja idén nyáron a szokatlanul esõs, viharos idõjárással. Csak júliusban öt Balatonnyi esõ szakadt az országra, és mindennapossá váltak a heves zivatarok, ami a tóparton is sok bosszúságot okozott. A Generali is a vihar okozta károk miatt térített a legtöbbet a nagyobb part menti településeken, összesen több mint 42 millió forintot. Összességében nézve a nyári hónapokban a Generalihoz a legtöbb kárbejelentés Siófokról érkezett, ahol 236 esetben összesen több mint 19 millió forintnyi kártérítést fizetett a biztosító.

Károk a balatoni megyékben – a kempingszezon is megsínylette az extrém idõjárást

A Balaton környéki megyék – Somogy, Zala és Veszprém megye – közül a Generali Biztosító adatai szerint idén nyáron a Veszprém megyében élõket érték a legnagyobb viharok okozta károk: a biztosító összesen több mint 600 ilyen káresetet regisztrált a megyében, melyre 62 millió forintot térített. Kárértéket tekintve a második helyen Somogy megye áll, ahol csaknem 500 esetben 53 millió forintot fizetett ki a társaság, míg a legkevesebb kár Zala megyében történt: itt 500 esetre 50 millió forintot térített a Generali. A szokatlan idõjárás negatívan hatott például a balatoni kempingturizmusra is: 2014 nyarán nagyságrendileg 550 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kempingezõk az egyik legtöbb kempinggel rendelkezõ cég „szálláshelyein”, ami 2,5%-os, vagyis közel 15 ezres visszaesést jelentett .

A tóparti települések és a fesztiválok sem úszták meg szárazon

A közvetlenül a Balaton mentén elhelyezkedõ nagyobb településeken a nyári hónapokban több mint 1100 esetben összesen csaknem 132 millió forintnyi kártérítést fizetett ki a Generali ügyfeleinek. A biztosító adatai szerint Siófokon történt a legtöbb káreset: 236 esetben 19 millió forintnyi kárt térített itt a biztosító. Keszthelyen is sok probléma adódott a nyár folyamán, 160 esetben összesen több mint 15 millió forintot térített a városban a Generali. Jelentõs károk érték továbbá a balatonlelleieket is, hiszen ezen a településen 68 esetben több mint 16 millió forintot volt a kifizetés.

A Generali egyébként nem meglepõ módon a vihar okozta károkra térített a legtöbbet a tóparti településeken, összesen több mint 42 millió forintnyi összeget.
A népszerû balatoni fesztiválokon, mint például a Zamárdiban megrendezett Balaton Soundon és Strand Fesztiválon szintén meggyûlt a látogatók baja a szélsõséges idõjárással. Fõképp a napi átlag többszörösének megfelelõ csapadék okozott gondokat, hatalmas sártenger alakult ki több helyen, így a gumicsizma a nyári balatoni bulizás nélkülözhetetlen kellékévé vált.

A sportolókat is akadályozta az idõjárás a Balatonon

Az extrém idõjárási jelenségek, a viharok és a heves zivatarok nem csak a tó környékén élõknek és a fesztiválozóknak, de még a sportolóknak is komoly kihívást jelentettek. A változékony idõ, az erõs szél és az igen hideg, a 20-21 fok körüli vízhõmérséklet miatt két alkalommal is el kellett halasztani a minden évben megrendezésre kerülõ Balaton-átúszást, de a vitorlázás kedvelõi sem jártak sokkal jobban. A Kékszalag versenyre is például egy nagyobb vihar csapott le, 50-60 kilométer/órás széllel, így több hajó felborult, közel 20 versenyzõ szenvedett árboctörést, és végül a versenyzõk nagyságrendileg 15%-a fel is adta a versenyt.

Személyi sérülések a vízen és a vízparton

A balesetekbõl – sokszor az idõjárással is összefüggõen – szintén sok kára származott a Balaton-partján élõknek és az itt nyaralóknak. A már 80 éve megbízhatóan mûködõ viharjelzés ellenére több esetben kellett a vízirendõrségnek bevontatni utasukkal együtt tehetetlenül sodródó kisebb hajókat, de volt olyan eset is, amikor már a vízbõl kellett kimenteni a mentõmellényében lebegõ személyt. A Magyar Vöröskereszt tapasztalatai szerint egyébként a déli parton több baleset történik, mint az északi oldalon. A Generali adatai is ezt támasztják alá, balesetekbõl adódó károk miatt ugyanis a legnagyobb összeget, 410 ezer forintot a déli parton fekvõ Balatonlellén térített a biztosító. Kárértéket tekintve a második helyen Siófok áll, ahol csaknem 330 ezer forintnyi kártérítést fizetett ki a biztosító balesetet szenvedett ügyfeleinek.

Baleset sajnos bármikor történhet

Habár hajlamosak vagyunk azzal nyugtatni magunkat, hogy komolyabb baleset vagy káresemény csak másokkal történhet, életünk leggyakoribb, rutinszerû helyzetei is könnyen szerencsétlenségbe torkollhatnak. Bizony, mi is lehetünk az a gyanútlan strandoló, aki a következõ percben már mentõmellényben hánykolódik az életveszélyes hullámok között, de akár az a fesztiválozó is, akinek a parti hangulatát egy szempillantás alatt mossa el a vihar. A Generali Biztosító ezért igyekszik felhívni a figyelmet arra, hogy a váratlan helyzetek okozta problémák testreszabott biztosítási megoldásokkal könnyen orvosolhatók.