Hol a legolcsóbb a kötelezõ biztosítás a régióban?
2014.10.09
Hazánkban a legolcsóbb a kötelezõ biztosítás, méghozzá nem csak a díjat tekintve, hanem a kötelezõ biztosítás átlagos díja és az adott országra jellemzõ átlagos havibér összevetését tekintve is. Igaz, utóbbi tekintetében holtversenyben állunk Észtországgal – derül ki a biztoshely.hu elemzésébõl.

A régiós viszonylatban is alacsony díjak kialakulásának több oka is van. Magyarországon nem kevesebb, mint 15 biztosító társaság rendelkezik kötelezõ biztosítási termékkel, amely egy ilyen kis ország esetében soknak mondható és versenyt növelõ tényezõ – írja a biztoshely.hu. Szintén komoly befolyással bír a díjakra a díjszámítás módszertana. Így Magyarországon is sok tényezõ figyelembevétele mellett alakul ki a végleges ajánlat. Számít többek között az okozott balesetek száma, a jogosítvány kora, az autótulajdonos neme, kora. Befolyásoló tényezõ a mindig jelenlévõ akciók, kedvezmények árcsökkentõ hatása is.

Forrás: biztoshely.hu


A táblázatból kiderül, hogy Szlovéniában és Szerbiában a legmagasabbak a kgfb-átlagdíjak, azonban míg elõbbi esetében a havi átlagbér 30%-át is elviszi az autóbiztosítás, addig a szlovénoknál csak 15%-ot tesz ki.