Jogtalan casco devizaköltség miatt bírságolt az MNB
2014.10.16
Jogsértõen számolta fel fogyasztóikkal szemben devizában, kamatfelárként a jármûvek forintban megállapított casco díját nyolc autófinanszírozási társaság – állapította meg az MNB vizsgálatsorozata. A jegybank összesen bõ 37 millió forint bírságot szabott ki az érintett pénzügyi vállalkozásokra, s kötelezte azokat: fizessék vissza az árfolyam-különbözetet ügyfeleiknek - közölte a jegybank.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) hivatalból folytatott le vizsgálatokat autófinanszírozási társaságoknál, azt áttekintve, hogy azok jogszerûen számítják-e fel devizában – a deviza alapú gépjármûhitelek kamatába beépítve, kamatfelárként – a finanszírozáshoz elõírt casco díját ügyfeleiknek.

A vizsgálat összesen 22 társaságot érintett, valamennyi olyan autófinanszírozással foglalkozó pénzügyi vállalkozást, amelyek kamatfelárba épített biztosítást is tartalmazó szerzõdést kötöttek. Egy 2011. szeptember 29-én hatályba lépett jogszabályi elõírás tiltja, hogy (a szerzõdés teljesítésének és fenntartásának érdekében) a devizaforrás megszerzésével közvetlenül kapcsolatban állónak nem minõsülõ díjat, költséget a finanszírozók deviza alapon, árfolyamkockázattal hárítsák át a fogyasztókra. E jogszabály betartását ellenõrizte a jegybank, amelynek utolsó vizsgálata 2014 szeptemberében zárult.

Az ellenõrzések nyomán 8 autófinanszírozási társaságnál állapított meg az MNB jogszabálysértést. E piaci szereplõk 2011 szeptemberét követõen is jogszerûtlenül számították fel devizában az ügyleti kamatba beépített casco biztosítási díjat.

E társaságokkal szemben összességében 37,15 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki az MNB, s megtiltotta a jogsértõ magatartás folytatását is. A jegybank egyúttal kötelezte az érintett autófinanszírozási társaságokat arra: térítsék vissza valamennyi – összesen 24 141 – érintett ügyfelük számára a jogsértõ állapot megszüntetéséig azokra terhelt árfolyam-különbözetet. A visszatérítés teljesítésérõl az intézményeknek be kell számolniuk a jegybanknak.

További 14 vizsgált társaságnál az eljárásokat az MNB intézkedés nélkül megszüntette, mivel nem volt megállapítható jogszabálysértés, vagy nem volt fogyasztó ügyfelük, illetve nem kölcsönszerzõdés keretében történt a finanszírozás. A vizsgálatokat lezáró határozatokat az MNB honlapján tette közzé.