Jövõre megváltoznak a mezõgazdasági biztosítási díjtámogatás szabályai
2014.10.16
Az uniós szabályok változása miatt módosulnak a mezõgazdasági biztosítási díjtámogatás szabályai. A legfontosabb változás, hogy 2015-re vonatkozóan módosul a mezõgazdasági biztosítási díjtámogatásra jogosultak köre.

2014 novemberétõl, a mezõgazdasági csoportmentességi EU rendeletben meghatározott követelmények alapján, kizárólag mikro-, kis- és középvállalkozásnak minõsülõ termelõk igényelhetik majd ezt a fajta a támogatást.

További változás, hogy 2015-re vonatkozóan a díjtámogatás iránti igényt már nem a jövõ évi egységes kérelmen kell jelezni, hanem a termelõnek a biztosítási ajánlat megtételét követõ 5 napon belül támogatási kérelmet kell benyújtania a Mezõgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz. A támogatási kérelem benyújtására folyamatosan nyitva álló idõszak legkésõbb 2015. május 31-én zárul.

Változást jelent az is, hogy a mezõgazdasági termelõk felhatalmazása alapján a biztosítóknak a biztosítási szerzõdések helyett a biztosítási szerzõdés adatai közül a szerzõdéskötés dátumára, a kötvényszámra, a biztosítási eseményre, a módozatra, a biztosított növénykultúrára, a hozamra, a területre, a blokkazonosítókra, és „A”, „B”, „C” típusonként a díjelõírásra vonatkozó adatokat kell megküldeniük az MVH részére, 2015. szeptember 30-ig.

Egyéb elemekben azonban a megszokott módon mûködik tovább: a díjtámogatást továbbra is egy évre vonatkozóan, a megszokott konstrukcióban szereplõ növénykultúrákra és káreseményekre lehet igénybe venni, a támogatás intenzitása továbbra is 65% lesz.

A mezõgazdasági biztosítási díjtámogatás további részletes feltételeirõl a várhatóan novemberben megjelenõ módosított támogatási jogszabály fog rendelkezni, miután azt az Európai Bizottság csoportmentességi eljárásban befogadta és nyilvánosságra hozta az Európai Unió Hivatalos Lapjában.