Digitális lakbérbiztosítást dob piacra a Swiss Re
2021.07.28

Az ingatlant bérbeadó magánszemélyek mintegy kétharmada szembesült már olyan problémákkal, mint a hiányos vagy elmaradt bérleti díj, mégis 90%-uk nem rendelkezik olyan biztosítással, amely védelmet nyújt a bérleti szerződésekből eredő veszteségek ellen. Ezen változtat most a Swiss Re új terméke.

A Swiss Re tulajdonában lévő iptiQ white-label biztosítási platform és a német ImmoScout ingatlan portál digitális lakbérbiztosítási terméket dobnak piacra. A bérbeadó magánszemélyek az ingatlan portál oldalán néhány kattintással védelmet szerezhetnek az új bérleti szerződésekből eredő pénzügyi kockázatokkal szemben. Ez különösen fontos, ha a bérlőknek a COVID-19 járvány – vagy egyéb tényezők - miatt nehézséget okoz a lakbérfizetés teljesítése.

Az új lakbérbiztosítási termék a német piacon érhető el, néhány kattintással megköthető, és könnyen kezelhető online. A biztosítás az új bérleti szerződés megkötésétől számított egy évig érvényes, és bármikor felmondható. Ha a bérleti díj befizetése nehézségekbe ütközik, a biztosítás legfeljebb hat havi bérleti díj teljes vagy részleges kiesését (beleértve a járulékos költségeket is) fedezi, legfeljebb 10 000 euró értékben. A biztosítás éves díja pedig 40,90 eurótól kezdődik.

A biztosítást az ImmoScout24 saját neve alatt értékesíti online felületén, de a biztosítással kapcsolatos valamennyi feladatot az iptiQ látja el, a kötvényesítéstől, a szerződések kezelésén át a kárrendezésig és kifizetésig.

Az iptiQ egy ingatlan- és balesetbiztosítási, valamint élet- és egészségbiztosítási white label szolgáltató. Egyedülálló B2B2C üzleti modellje lehetővé teszi az olyan márkák számára, mint az ImmoScout24, hogy saját nevük alatt digitális biztosítási megoldásokat kínáljanak ügyfeleiknek. Az ImmoScout24 Németország vezető online platformja a lakó- és kereskedelmi ingatlanok területén.

Hazánkban sem ismeretlen a termék

Magyarországon is köthető olyan lakásbiztosítási kiegészítő, amely kiterjed az elmaradt bérleti díjtartozás megtérítésére. A biztosítási összeg, a kizárások és az egyéb feltételek ugyanakkor biztosítónként eltérőek lehetnek. A minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítások esetében az elnevezésükben sztenderd kiegészítő fedezetek között szerepel az elmaradt bérleti díj biztosítás. Ez akkor térít, ha az alapcsomagban meghatározott biztosítási esemény miatt a bérbe adott ingatlanban oly mértékű kár keletkezik, hogy a bérlő megtagadja a lakbér egészének vagy egy részének fizetését. A biztosító az elmaradt bérleti díjat a helyreállítás befejezéséig, de legfeljebb a szerződésben meghatározott időpontig és összegig téríti meg.