Készülő uniós adat törvény: a biztosítók egyenlő versenyfeltételeket szeretnének az adatokhoz való hozzáférés terén
2021.07.16

Az Insurance Europe pozitívan értékelte az Európai Bizottság adatok egységes piacának létrehozására irányuló célkitűzéseit, melynek nyomán az állami szervek, a vállalkozások és az állampolgárok adatait biztonságosan és tisztességesen lehetne felhasználni a közjó érdekében.

A biztosítók számára az adatok jobb hozzáférhetősége javítaná a kockázatfigyelést és -értékelést, jobb ügyfélélményt és sikeresebb csalásfelderítést eredményezhet. Minél több adat áll rendelkezésre, annál jobbak lehetnek a digitális megoldások és az analitikai modellek.

A biztosítási ágazat támogatja a Bizottság adatstratégiájában meghatározott azon megközelítést is, amely szerint adatmegosztásra vonatkozó ágazatspecifikus jogszabályokat csak akkor szabad bevezetni, ha piaci hiányosságok kerültek felderítésre. A készülő adat törvénynek ezért meg kell erősítenie az adat-együttműködés és partnerség keretfeltételeit.

Fontos továbbá egy keretrendszert is létrehozni a vállalatok közötti adatcsere technikai megvalósítását illetően, hogy adatok megfelelően anonimizáltak legyenek a magánélet védelme érdekében. Ez elősegítené a kutatás és fejlesztést, valamint anonimizált adatforrások létrehozását.