Jöhetnek az eurós nyugdíjbiztosítások
2014.10.28
Tisztázták a benyújtott törvénymódosítás szerint, hogyan lehet elszámolni deviza alapú nyugdíjbiztosításoknál az adókedvezményt, emiatt új biztosítások jelenhetnek meg jövõre a piacon – írja a Világgazdaság.

Ilyen biztosítást eddig sem volt tilos indítani, az viszont nem volt egyértelmû, pontosan milyen devizaárfolyamon kalkuláljon a biztosító, amikor az adókedvezményt kiszámolja. A most benyújtott adótörvény-csomag szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által az adóév utolsó napján közzétett devizaárfolyam alapján kell majd számolni.

A kizárólag hagyományos életbiztosításokkal foglalkozó Grawe vezérigazgatója, Hochmann András a lapnak azt nyilatkozta, ha a javaslatot elfogadják, január 1-jén szinte biztos, hogy a piacra lép majd egy ilyen termékkel. Az ügyfélkörükben van erre igény, tavaly a mintegy 8 milliárd forintos díjbevételük körülbelül 20 százaléka származott eurós életbiztosításokból.

Fõleg azok keresik az ilyen konstrukciókat, akiknek euróban is van jövedelmük, de sokan vélekednek úgy, hogy mire évtizedek múlva szükségük lehet a pénzre, már eurózóna-tagok leszünk, és tartanak attól, hogy az átváltás idején esetleg a forintban nyilvántartott megtakarítások veszíthetnek az értékükbõl.

Vannak olyan biztosítók, amelyek már most is kínálnak államilag támogatott eurós nyugdíjbiztosítást az ügyfeleiknek. A Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) honlapja szerint ezek közé tartozik a Metife és az ING Biztosító. Sokan azonban a jövõben sem tervezek ilyesmit, aminek az elszámolás körüli technikai bizonytalanságokon túl az is az oka, hogy az igény is kisebb ezekre. Ertl Pál, a Quantis Holding elnök-vezérigazgatója szerint az eurós termékek tömegesebb piacra lépése önmagában nem hoz majd komolyabb fellendülést a nyugdíjbiztosítási piacon. A Groupama Garancia sem olyan lelkes, mint a Grawe. Ennek a technikai módosításnak véleményünk szerint nem lesz érdemi hatása az euró alapú nyugdíjbiztosítások indítására – mondja Hõnich Balázs fõosztályvezetõ. A Groupama Garancia sem tervezi egyelõre, hogy piacra deviza alapú nyugdíjbiztosítási termékkel.