Állami kórházban nem lehet majd magánegészségügyi ellátást nyújtani
2014.10.29
A jövõben nem lehet majd állami kórházban magánegészségügyi szolgáltatást nyújtani - jelentette be az egészségügyért felelõs államtitkár egy szerdai, budapesti konferencián. Zombor Gábor kiemelte, a kormány döntése értelmében teljesen el kell különíteni az állami és magánszolgáltatói tevékenységet az egészségügyben, és a jövõben az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) magánellátást nem fog finanszírozni.

Hozzátette: a Nemzetgazdasági Minisztériumban készül egy olyan beruházásösztönzõ csomag, amely a magánvállalkozásoknak nyújt kedvezményeket. Az alapelv azonban változatlan - hangsúlyozta -, tehát az állam által, a társadalombiztosítás rendszerében nyújtott egészségügyi szolgáltatás az arra jogosultaknak továbbra is ingyenes lesz.

Az államtitkár beszélt arról is, hogy az állam továbbra is szeretné fenntartani az ellátórendszert, az ehhez szükséges források már megjelennek a jövõ évi költségvetésben. "Egy igen komoly finanszírozási és strukturális megújítás várható a rendszerben, amely nem jár kórházbezárásokkal és az ellátások szûkítésével" - fogalmazott, hozzátéve, a kormány azt szeretné, hogy a jelenleg meglévõ kapacitások a legoptimálisabban hasznosuljanak. Megfelelõ szervezéssel és betegirányítással a meglévõ állami kézben lévõ egészségügy stabilan mûködtethetõ és 2015. második felétõl elindulhat az egészségügyi életpályamodell kidolgozása - mondta. Zombor Gábor ezzel kapcsolatban elmondta, ehhez az kell, hogy megtörténjen a kórházak konszolidációja, az ehhez szükséges forrásokról is megállapodás született a kormányülésen.

Az államtitkár megerõsítette, az egészségügy tervezett átalakítása népegészségügyi szemléletû lesz, az alapellátást megerõsítik, fontos feladat azon megelõzési programok kiterjesztése és finanszírozása, amelyek a teljes lakosságra vetítve népbetegségnek számítanak. Ez azért fontos - mondta -, mert a magyar lakosság egészségi állapota a megbetegedési és halálozási mutatókban még mindig jóval az uniós átlag alatt van annak ellenére, hogy az ország gazdasági és társadalmi helyzete ezt nem indokolná - mondta Zombor Gábor, aki emlékeztetett, hogy az elmúlt években számos olyan kormányzati intézkedés történt, amely várhatóan kedvezõen befolyásolja ezeket a rossz mutatókat. Ilyen volt a nemdohányzók védelmében hozott törvény, a népegészségügyi termékadó, a mindennapos testnevelés bevezetése az iskolákban vagy a közétkeztetés reformja.

A népegészségügyi tevékenység megerõsítését szolgálja az az intézkedés is - emelte ki Zombor Gábor -, hogy a kórházakban úgynevezett szûrõpontokat alakítanak ki, hogy a lakosság minél szélesebb köre részt tudjon venni a különbözõ preventív vizsgálatokon.

Az egészségbiztosítási piac helyzete is kiemelt témája a MABISZ V. Nemzetközi Biztosítási Konferenciájának, amelyre 2014. november 6-án kerül sor, a Corinthia Hotel Budapestben. A konferencián egy külön erre az alkalomra készített egészségbiztosítási kutatás is bemutatásra kerül.