Többszáz milliárd dollárba kerül a viszontbiztosítóknak a nézők nélküli Olimpia
2021.07.22

Japán azon döntése, hogy a tokiói olimpiáról kizárja a nézőket mintegy 300-400 millió dollárjába kerülhet a globális viszontbiztosítási szektornak a jegy- és szállásdíj visszatérítések kifizetései miatt – állítja a Fitch Ratings. Ez azonban csak 10-15%-a annak az összegnek, amellyel a viszontbiztosítóknak akkor kellett volna szembenézniük, ha az olimpia elmarad.

A Fitch becslései szerint az olimpia teljes biztosítási fedezete körülbelül 2,5 milliárd dollár, amelyből 1,4 milliárd dollárt a Nemzetközi Olimpiai Bizottság és a Tokiói Szervezőbizottság, 800 millió dollárt a műsorszolgáltatók és 300 millió dollárt más felek, például sportcsapatok, szponzorok és vendéglátók kötöttek.

Az olimpia elmaradása az eddigi legnagyobb veszteséghez vezetett volna, ami egyetlen esemény elmaradásából ered, és ez tovább növelte volna a viszontbiztosítókra nehezedő nyomást, mely a világjárvány és a több évnyi magas természeti károk miatt már amúgy is nagy. Így, hogy az olimpiai játékokat megtartják, ám többnyire nézők nélkül, a viszontbiztosítási kifizetések nagyrészt a jegyeladásokból és a vendéglátásból származó veszteségekre korlátozódnak. A viszontbiztosítási veszteségek összege nem befolyásolja lényegesen a nyereséget, főleg a biztosítók által előre félretett tartalékok miatt.

A világjárvány arra késztette a biztosítókat és viszontbiztosítókat, hogy újragondolják az általuk nyújtott fedezetek egy részét és azok árazását. A múltban a különböző események törlési kockázatait többnyire nem összefüggőnek tekintették. A világjárvány azonban rávilágított arra, hogy egyetlen kiváltó ok miatt egyszerre tömeges lemondások történhetnek, és még az olyan megaesemények, mint az olimpiai játékok is potenciálisan veszélyeztetettek lehetnek. A kockázatok biztosíthatóságának értékeléséhez és pontos árazásukhoz a biztosítóknak figyelembe kell venniük az ilyen szoros korrelációkat, valamint kockázatok együttes megjelenésekor fellépő extra veszteségek lehetőségét.

Az eseményekre vonatkozó sztornóbiztosítások megújításakor most már jellemzően kizárják a fertőző betegségek okozta veszteségekre vonatkozó fedezetet, ami megvédi a biztosítókat és viszontbiztosítókat a koronavírus vagy jövőbeli világjárványok okozta további veszteségektől.

A rendezvények törlésére vonatkozó biztosítási kötvények azonban általában több évre szólnak, így időbe telik, amíg a meglévő szerződések teljesen lecserélődnek.