Újabb elõrelépés a biztosításközvetítõi szabályozásban
2014.11.14
Az Európai Unió Tanácsa múlt héten fogadta el a biztosítási közvetítésrõl szóló irányelv (IMD 2) végleges felülvizsgált szövegét, amely most már a háromoldalú tárgyalásokra vár, mely várhatóan a hónap végén megkezdõdik. Az európai biztosítókat és viszontbiztosítókat tömörítõ szövetség bízik benne, hogy az irányelv a biztosítottak számára is elõnyös lesz, és nem fog felesleges terhet róni a biztosítókra sem.

Az Insurance Europe egységes piacért felelõs vezetõje több szempontból is üdvözlendõnek nevezte a Tanács megközelítését, különösen a javadalmazással kapcsolatos információk nyilvánosságra hozatalával kapcsolatos álláspontját.

A szövetség is teljes mértékben támogatja azt az álláspontot, miszerint a fogyasztókat jobb és érdemi információval kell ellátni ahhoz, hogy megalapozott döntéseket tudjanak hozni a biztosítási termékek megvásárlásakor. Különösen üdvözölte, hogy a Tanács egy megfelelõen kiegyensúlyozott megközelítés mellett döntött a közvetítõk díjazásának közzétételével kapcsolatban, amely úgy éri el célját, hogy közben nem tereli el a fogyasztók figyelmét az olyan egyéb fontos információkról, mint a biztosítás fedezeti köre, vagy éppen a kizárások.

A Tanács keresztértékesítési gyakorlattal kapcsolatos megközelítése az Insurance Europe szerint összhangot teremt az egyéb uniós pénzügyi szolgáltatási jogszabályokkal. A javaslat szerint azon biztosítók, amelyek a biztosításokat egyéb termékekkel vagy szolgáltatásokkal együtt értékesítik, kötelesek tájékoztatni az ügyfeleket arról, hogy meg tudják-e venni az egyes termékeket külön-külön is.

Kiábrándítónak nevezte ugyanakkor a biztosítási érdekszervezet, hogy a Tanács nem teremtett összhangot az IMD2 és a csomagolt lakossági és biztosítási egységhez kötött befektetési termékek (PRIIPs) szabályázása között, amely is szükségszerûen duplikációhoz vezet a biztosítókra vonatkozó kötelezettségeket illetõen, az ügyfelek pedig inkonzisztens információkhoz juthatnak ezáltal.