Mire figyeljünk az idei kötelezõkampányban?
2014.11.14
Az elsõ másfél hét alkuszi tapasztalatai azt mutatják, hogy érezhetõ fordulatot vett a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítások (kgfb) díjszintje: az ügyfelek többsége az idei évben már azzal szembesül, hogy a tavalyinál csak drágábban tud kötelezõt kötni – állítja a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

A díjemelés átlagos mértéke egyes alkuszok szerint a 10 százalékot is meghaladja. Ezért, bár továbbra is vannak olyan autósok, akik találhatnak kedvezõbb díjú kgfb-t maguknak, a többség számára a kérdés immár az, hogyan lehet kevesebb többletdíj mellett megkötni a kötelezõt.

Érdemes a kiegészítõkre is figyelni!

Talán az árnál is fontosabb kérdés, hogy a kötelezõ mellé milyen kiegészítõ termékeket kínálnak a biztosítók. A hazai gépjármûvek kevesebb, mint 20 százaléka rendelkezik casco-biztosítással. A fennmaradó 80 százaléknyi jármûvet ugyanúgy fenyegeti törés-, lopás-, kátyú- vagy vadkár, amely kockázatokra sok biztosító jelentõs kedvezménnyel kínál külön kiegészítõ szolgáltatásokat. Emellett olyan fontos pótlólagos szolgáltatásokat is igénybe lehet venni néhány ezer forintos éves díj ellenében, mint a gépjármû-assistance vagy éppen az aktív kárrendezés (ez utóbbi esetén a kötelezõs kártérítésünket nem a károkozó, hanem a saját biztosítónkon keresztül végezhetjük).

Az év végi kampányban következõkre érdemes figyelemmel lenni az FBAMSZ szerint:

  • Vegyünk igénybe olyan alkuszi szolgáltatást, amely a díjak összehasonlítása mellett a kiegészítõ termékekkel kapcsolatos lehetõségek feltérképezésében is segít minket
  • Sose csak az árat nézzük, vizsgáljuk meg azt is, hogy az adott biztosító saját vagy mások tapasztalatai szerint milyen szolgáltatást képes nyújtani. Emellett vegyük figyelembe azt is, hogy milyen feltételekkel kínál olyan termékeket, amelyekhez ebben az idõszakban vonzó együttkötési kedvezményekkel juthatunk
  • Ne hagyjuk a döntést az utolsó napokra! Az autósok mintegy 40 százaléka az utolsó héten dönt, ami a rendszereket jelentõsen megterhelheti, kellemetlen várakozásokra kényszerítve minket. Ha pedig nem sikerül a megadott határidõig, december 1-jén éjfélig eljuttatni felmondásunkat a jelenlegi biztosítónkhoz, a meglévõ szerzõdésünk fog tovább élni további egy éven keresztül.