Nőtt az olcsóbb lakások aránya az albérletpiacon
2021.07.27

Folytatódott a 2021 elején kezdődött enyhe bérletidíj-emelkedés az albérletpiacon, a KSH-ingatlan.com júniusi lakbérindexe 1,6 százalékkal haladta meg az előző havi szintet.

Az országos albérletpiacon egy hónap alatt feljebb kúsztak az árak, köszönhetően a járvány miatti bizonytalanság csökkenésének, az éledező gazdaságnak és az élékülő keresletnek, ami bő kínálattal párosul - derül ki az ingatlan.com legújabb albérletpiaci elemzéséből, amely a KSH-ingatlan.com lakbérindexe mellett azt is bemutatja, hogyan alakult a legolcsóbb árkategóriába tartozó kiadó lakások aránya a budapesti, valamint a fővároson kívüli piacon.

Folytatódott az enyhe drágulás

Országos szinten 1,6 százalékkal, Budapesten pedig 1,8 százalékkal emelkedett a KSH-ingatlan.com lakbérindexe idén májushoz képest.

Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője azt mondta: “Az emelkedés ellenére az úgynevezett fixbázisú lakbérindex szerint a bérleti díjak még bőven elmaradnak a csúcsértékektől. Idén júniusban a 2015-ös szinthez képest 34 százalékkal voltak magasabban az átlagos bérleti díjak. Ez pedig elmarad a 2019-es értékektől, amelyek 40-45 százalékkal haladták meg a 2015-ös bázist.”

Olcsó lakások: kerületek, városok és arányok

A szakember az albérletpiaci trendekről szólva hozzátette: “Új tendencia figyelhető meg a legfrissebb, júliusi kínálati adatokból a felsőoktatási ponthatárok kihirdetése után felélénkülő albérletpiacon. A korábbinál ugyanis nagyobb arányt képviselnek a budapesti piacon a viszonylag olcsónak mondható, 100 ezer forint alatt bérleti díjért kínált lakások. Ebben szerepet játszik, hogy sok tulajdonos a járvány miatti kedvezőtlen piaci helyzetben inkább biztosra szeretne menni és kvázi árengedménnyel szeretne mielőbb bérlőt találni.”

Az ingatlan.com adatai szerint a budapesti kínálatban a havi 100 ezer forintnál olcsóbban bérelhető lakások aránya július végén a teljes kínálatban 8 százalékos volt, szemben az egy évvel korábbi 6 százalékkal. A XI. és XIII. kerületekben egyaránt 7,4 százalékos volt a 100 ezer alatti kiadó lakások aránya, de akadnak városrészek, amelyekben jóval magasabb a részesedésük. Például Zuglóban majdnem eléri a 15 százalékot, Újpesten pedig a 18 százalékot, Kőbányán és Kispesten pedig 20 százalék feletti.

A Budapesten kívüli piacon a nagyobb egyetemvárosokban az alacsonyabb árkategóriába a 60 ezer forint alatti havi bérleti díjjal kínált lakások tartoznak. Ezeknek az aránya Debrecenben a tavaly júliusi 4,9 százalékról 3,1 százalékra csökkent, ugyanakkor Győrben 5 százalékra 6 százalék fölé nőtt, Szegeden 5,5 százalékról 7 százalék feletti szintre emelkedett és Pécsen is nagyobb lett a részesedésük tavalyhoz képest.