Még mindig nagyon népszerûek az alapok az ügyfeleknél
2014.11.17
Folytatódott a vagyon gyarapodása a befektetési alapok piacán októberben is, különösen jól szerepeltek a vegyes alapok, de a pénzpiaci alapok hasonlóan remekeltek, amire hosszabb ideje nem volt példa. A vagyongyarapodás elsõsorban a tõkebeáramlásnak volt köszönhetõ.

A befektetõk továbbra is keresik és kedvelik a befektetési alapokat. Ebben a hónapban összességében 105 milliárdnyi friss tõke érkezett az alapokba, ezen belül kimagaslóan a legtöbb friss pénz a pénzpiaci alapokba. Az egyes kategóriák közül csupán a részvény alapoknál látunk tõkekiáramlást, de ott sem jelentõs a nagysága. A kezelt vagyon alakulása ebben a hónapban nem mutat egységes képet, hiszen a részvény alapok és az árupiaci alapok vagyona enyhén csökkent. A tõkeáramlás és a hozamok eredõjeként BAMOSZ tagok által kezelt befektetési alapok összvagyona 99 milliárd forinttal, azaz 1,8 százalékkal növekedett októberben.. A hónap végén a BAMOSZ tagok mindösszesen 5.518 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban.



A nyilvános nyíltvégû „hagyományos” értékpapír alapok adják az összvagyon többségét (66,4 százalékát). Az ilyen típusú termékekben kezelt vagyon az elmúlt hónapban összességében 2 százalékkal nõtt.

A pénzpiaci alapok vagyona 3%-kal nõtt, ezen belül a likviditási alapok vagyona 3,9%-kal. Mindez alapvetõen a hazai likviditási alapoknak köszönhetõ, ahová 26 milliárdnyi tõke áramlott be. A pénzpiaci alapokba összességében 46,5 milliárdnyi friss tõke érkezett, amely a legmagasabb a kategóriák között.

A kötvényalapok népszerûsége csökkent az elmúlt hónapban. Az utóbbi hónapokban fõleg a rövid futamidejû hazai kötvényalapokat keresték a befektetõk, de ezúttal itt a visszaváltások kerültek túlsúlyba. A tõkebeáramlás közel 13 milliárd forint. A vagyongyarapodás a hozamokkal együtt 1% volt.

A vegyes alapokba jelentõs mértékû, 18 milliárd forintnyi tõke áramlott be az elmúlt hónapban, ami a második legmagasabb érték. A hozamokkal együtt a vagyon 3%-kal növekedett, amely a harmadik legmagasabb érték a kategóriák között.

A magyar tõzsdeindex ezúttal is a trenddel szemben haladt, ami most csökkenést jelentett. A részvényalapokból 4 milliárdnyi tõke áramlott ki, amin a hozamok némileg még rontottak is, így összességében a részvényalapok vagyona 1,9%-kal lett kevesebb.

A tõkevédett alapokba ezúttal 8,3 milliárdnyi friss tõke érkezett, de a hozamok nem segítették a bõvülést, így mindössze 1,2 százalékos növekedést mutat a kategória vagyona.

Az abszolút hozamú alapok esetében a tõkebeáramlás nagysága 7,3 milliárdot tett ki, a hozamok viszont nem tettek hozzá a növekedéshez, így a kategória vagyongyarapodása mindössze 1,1%-os volt.

Az ingatlanalapok vagyongyarapodása ezúttal meghaladta az átlagos mértéket. A tõkebeáramlás 9,7 milliárd, amin némileg még a hozamok javítottak, így a tõkebeáramlás és a hozam együttesen 2,2%-os pozitív vagyonváltozást hozott.

Az árupiaci alapokba 0,3 milliárdnyi tõke érkezett, de a hozamok alakulása miatt a nettó eszközérték 1,6%-kal csökkent.

Az elsõsorban intézményi befektetõk vagyonát kezelõ zártkörû alapok esetében az elmúlt hónapban közel 3,3 milliárdos tõkebeáramlást tapasztalhattunk. A vagyongyarapodás nem érte el az átlagos mértéket, nagysága 1,4%-os volt.