Így változnak a postai csekkek januártól
2014.11.24
Januártól a postai csekkeken is megjelennek a QR-kódok, amelyek segítségével otthonról is ki lehet fizetni a számlákat - mondta Kovács Zoltán, a Magyar Posta Zrt. kiemelt ügyfelek és ügyféltámogatási vezérigazgató-helyettese a Kossuth Rádió Napközben címû mûsorában.

Jövõ évtõl QR-kódok is megjelennek majd a teljes kitöltöttségû postai csekkeken, január 1-tõl ez egy kötelezõ tartalmi elem lesz. A számlák QR-kód segítségével történõ bankkártyás kifizetését a Magyar Posta október végén megjelent mobilapplikációjával lehet majd igénybe venni. Jelenleg egy biztosító céggel tesztelik a rendszert, januártól pedig tömegesen is megjelennek majd a kódok a csekkeken.

A QR-kód olyan információhalmaz, amelyet a mobiltelefon a megfelelõ alkalmazás segítségével képes dekódolni, és a befizetésre váró számla adatait egy új felületen jeleníti meg. A kódokat már használja a Díjbeszedõ Holding, amelynek iCsekk elnevezésû rendszerében okostelefonok segítségével néhány gombnyomással lehet fizetni a számlákat.

Kovács Zoltán szerint a fogyasztói szokások eltérõek, a postának ezért az a célja, hogy a hagyományos, csekkalapú befizetések mellett új lehetõségeket is kínáljon, bár a társaság abban anyagilag is érdekelt, hogy a jövõben is megmaradjon a csekkalapú befizetési lehetõség, hiszen a több mint 20 éve a piacon lévõ sárga és fehér csekkekbõl jövedelmük származik.