Kgfb: még a tavalyinál is kevesebben cserélik le biztosításukat
2014.11.25
Megközelítõleg másfél millió személyautót érint az év végi kötelezõ váltás, ám az már az elsõ idõszak tapasztalatai alapján látszik, hogy az idei évben még a tavalyinál is kevesebben cserélik le korábbi biztosításukat. A biztosítót váltóknak azonban fontos betartani a határidõket: a jelenlegi szerzõdés felmondásának legkésõbb december 1-jén éjfélig kell beérkeznie a biztosítóhoz – hívja fel a figyelmet a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).

Becslések szerint az idei évben még az elõre becsültnél is kevesebb lesz azoknak az autósoknak a száma, akik az év végi átkötési idõszakban lecserélik jelenlegi kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításukat (kgfb). Mint ismert: a biztosítók november elején tették közzé a 2015. január 1-jétõl érvényes tarifáikat. A kötelezõ átlagdíjak a MABISZ legfrissebb statisztikái szerint az idei év elsõ kilenc hónapban gyakorlatilag stagnáltak. 2014 elsõ kilenc hónapjában a kgfb-átlagdíj 20 094 forint, egy évvel korábban 19 140 forint volt. Ez az adat azonban mind a közel 4,2 millió gépjármû díját tartalmazza – köztük a magasabb kgfb-díjú vontatókat, tehergépjármûveket, buszokat stb. A személygépjármûvek kgfb-átlagdíja ennél jóval alacsonyabb, évi 13-14 ezer forint. A magyarországi kgfb-átlagdíj messze elmarad a többi uniós országétól: Belgiumban 306 euro, Cipruson 171 euro, Németországban 228 euró, Görögországban 267 euro, Romániában 115 euro az éves átlagos kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítási díj.

A biztosítók díjtarifáira továbbra is jellemzõ a korábbi kedvezménystruktúra. A legtöbb biztosítónál díjkedvezmény kapható az e-kommunikáció, a csekkes befizetést helyettesítõ banki átutalás vagy csoportos beszedési megbízás választása, illetve az éves díjfizetés vállalása esetén. Díjkedvezményt kapnak az egyes foglalkozási ágakat ûzõk, egyes szakmai szervezetekhez, szakszervezetekhez, egyes cégcsoportokhoz tartozók, illetve a mozgássérült igazolvánnyal rendelkezõk.

Néhány új kedvezmény is megjelent a tarifatáblázatokban: ilyen a kerékpárra is érvényes felelõsségbiztosítás, illetve az együttkötési kedvezmények kibõvített köre: az idei évtõl nemcsak a casco és/vagy a lakásbiztosítás, hanem például életbiztosítási együttkötés után is olcsóbb lehet a kötelezõ. Emellett a Magyar Orvosi Kamara, illetve a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tagjai díjkedvezményre jogosultak az egyik biztosítónál, illetve újdonság még az egyik biztosító pénzügyi szolgáltató partnerénél nyitott bankszámlacsomag, illetve nyugdíjasszámla-csomag nyitása esetén kapható díjkedvezmény.


Hasznos eszköze az idei évben is az összehasonlításnak, a díjak és a kedvezmények ellenõrzésének a MABISZ Díjnavigátora. A szövetség hitelesített kalkulátora egyedi eszköze a fogyasztóvédelemnek: az itt szereplõ tarifákat és az összes elérhetõ kedvezményt a biztosítók elõzetesen ellenõrizték, tesztelték, és írásban jóváhagyták. A MABISZ Díjnavigátorában szereplõ adatok így minden esetben hiánytalanok és pontosak.
A MABISZ statisztikái szerint az összes, mintegy 4,167 millió jármû 52 százaléka, 2,167 millió gépjármû kgfb-szerzõdésének évfordulója továbbra is január 1-je. A 4,167 millió jármûbõl 2,691 millió személyautó – az összes jármû 53,24 százaléka – van magánszemélyek tulajdonában. Közülük 1,433 millió gépkocsi január 1-jei évfordulós, esetükben kerülhet sor évfordulós biztosítóváltásra. A magánszemélyek tulajdonában álló autók többsége - 38,7 százaléka - B10-es kategóriájú, míg A0-s kategóriájú a személygépjármûvek 11,64 százaléka.