Minden idők egyik legköltségesebb európai árvize lehet a júliusi németországi áradás
2021.08.04

Németországban a júliusi árvíz okozta biztosítási veszteségek elérhetik az 5 milliárd eurót (5,9 milliárd dollár) – állítja az AIR Worldwide.

Július 13-18. között egy Bernd nevű, alacsony nyomású rendszer okozta áradások sújtottak le Németország Rajna-vidék-Pfalz és Észak-Rajna-Vesztfália tartományaiban. Az elárasztott országok közé tartozik még Belgium, Svájc, Ausztria, Luxemburg és Hollandia, de ezek az országok nem szerepelnek az AIR veszteségbecslésében.

Az AIR becslése magába foglalja a biztosított vagyontárgyakban bekövetkezett fizikai károkat, beleértve az építményeket és azok berendezéseit is. Az infrastruktúra, például a víz- és gázvezetékek, az elektromos vezetékek és az utak helyreállítása egyes becslések szerint heteket vagy hónapokat vehet igénybe, ami jelentősen növelheti még a károk nagyságát - figyelmeztetett az AIR.

A bostoni székhelyű katasztrófamodellező cég megjegyezte, hogy számos viszontbiztosítási szerződés esetében alkalmaznak olyan záradékot, amely szerint a biztosító csak a meghatározott időtartam alatt keletkező pénzügyi veszteségeket fedezi. Az órák száma a veszélytől függ: tornádó estében jellemzően 24 órás, szélviharnál 72 órás, árvíznél 168 órás záradékot alkalmaznak az Egyesült Államokban. Európában szélviharoknál akár 168 órás, árvizeknél 504 órás klauzula is előfordul. Az AIR arra számít, hogy a mostani árvizet Németországban egyetlen eseményként kezelik, tekintettel az esemény időtartamára. Ennek azért van jelentősége, mert a biztosítók egy második feltételt is hozzáadhatnak szerződéshez, amely kimondja, hogy a veszteségek csak egyetlen eseményből származhatnak.

Korábban a német biztosítási szövetség, a GDV közölte, hogy becslései szerint csak az Észak-Rajna-Vesztfália és Rajna-vidék-Pfalz tartományokban bekövetkezett árvízkárok miatt a biztosítási piac vesztesége 4 és 5 milliárd euró között lesz. Ez nem tartalmazza a Szászországban és Bajorországban tapasztalt károkból származó veszteségeket, mivel továbbra is kihívást jelent bizonyos területek megközelítése és a veszteségek számbavétele. Összességében az idei év a viharokkal, árvizekkel, heves esőzésekkel és jégesővel valószínűleg a legkártékonyabb év lesz 2002 óta. Abban az évben a németországi viharok okozta károk miatt a biztosítási piacon nagyjából 10,9 milliárd eurós kár keletkezett.

Ezek meglehetősen nagy számok egy európai biztosítói árvízkár tekintetében, és ha az összes többi érintett ország kárai is beszámításra kerülnek, a károk nagysága valószínűleg sokkal magasabb lesz, ami az egyik legköltségesebb európai árvízi eseménnyé teheti a mostani németországi áradásokat.