Tovább hízott a bolgár életbiztosítási piac
2011.09.02
Bulgáriában az életbiztosítók díjbevétele az idei elsõ félévben 12 százalékkal, több mint 118 millió levára nõtt – közölte a helyi pénzügyi felügyeleti bizottság.

A teljes biztosítási piacot szerény, 0,5 százalékos éves növekedés jellemezte, ugyanis a nem-életbiztosítási szegmens - beleértve a legnépszerûbb gépjármû- és vagyonbiztosítási ágat - ,0,2 százalékkal kevesebb díjbevételt könyvelt el.

A befektetéshez kötött életbiztosítások, melyek iránt a válság után jelentõsen megcsappant a kereslet, ismét reflektorfénybe kerültek, ezeknek köszönhetõ az életbiztosítási szegmens elsõ félévben tapasztalt növekedése. Az életbiztosítások díjbevétele júniusra 10,7 millió levára hízott.

Eközben a baleset- és egészségbiztosítási díjbevételek 16, illetve 40 százalékkal csökkentek a félév során. A magán egészségbiztosítási piac 0,2 százalékkal, 24,6 milliárd levára hízott, miközben a kiegészítõ egészségügyi biztosítással rendelkezõ ügyfelek száma változatlanul 200 ezer fõ maradt.

Az egészségbiztosítók mindegyike alacsonyabb pénzügyi eredménnyel zárta az idei elsõ félévet: a biztosítási mûveletek mindössze 99 ezer leva nyereséget hozott számukra június végéig, amely fele akkora, mint egy évvel ezelõtt.

A felügyelet adatai szerint a kgfb-díjbevételek 15 százalékkal, több mint 270 millió levára nõttek, míg a kifizetések nagysága 10 százalékkal, 125,78 millió levára nõtt.

Ezzel szemben az ingatlan, a casco, valamint a tûz és egyéb természeti katasztrófákhoz kötõdõ biztosítások díjbevétele továbbra is kétszámjegyû csökkenést mutat.