Autósok figyelem: hétfõ estig szól a határidõ!
2014.11.28
Hétfõ estig dönthetnek új biztosító mellett azok az autósok, akiknek kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosításuk (kgfb) évfordulója egybeesik a naptári évfordulóval. Eddig kell a jelenlegi biztosítójukhoz eljuttatni a felmondásukat, az új biztosítónak pedig a kockázatviselés kezdetéig, 2015. január 1. 0 óráig kell eljuttatniuk ajánlatukat.

A három nagy online alkusz közül a biztositas.hu és a CLB, a nála vasárnap éjfélig feladott felmondásoknál vállalja, hogy hétfõn éjfélig garantáltan eljuttatja azokat az érintett biztosítókhoz. A netrisk.hu viszont a hozzá hétfõn délig eljuttatott felmondásokra vállalja a határidõre való továbbítást. Ezen határidõn túl, illetve érvényes – írott formában megtett - alkuszi megbízás hiányában az ügyfélnek magának kell eljárnia.

Az alkuszok adatai szerint eddigi 150 ezren váltottak kötelezõ biztosítót. Minthogy az utolsó napokban mindig nagy a roham, így további 50 ezer váltóra számítanak.

A Netrisknél az elsõ három hét teljes átlagdíja 11 300 forint volt, ami mindössze 3 százalékkal múlja felül a tavaly ilyenkor mért szintet, vagyis bár a biztosítók kivétel nélkül a szumma átlagdíjuk emelésérõl számoltak be, a szegmens-árazás és a kedvezmények hálózata okán a piaci díjszint-emelkedés nem lesz jelentõs.

A K&H Biztosító szerint ugyanakkor a díjak növekedésének helye van a piacon: némi élénkülést mutatnak az új autó eladási számok, amelyek magasabb értékû kockázatot jelentenek, emellett a jobb gazdasági helyzet több autóhasználattal és növekvõ kárveszéllyel járnak. Kaszab Attila, a K&H biztosítójának vezérigazgató-helyettese szerint ugyanakkor a zéró tolerancia 2008-as bevezetése óta is visszafogja a károkozást – még akkor is, ha az ittas vezetõk az idei második negyedévben 16 százalékkal több balesetet okoztak. A 2013-as 3,02 százalékos kárgyakoriság jó eredménynek mondható, mivel ez 2003 és 2007 között például 4,81-5,2 százalék között mozgott.