MNB: stressztûrõk a hazai biztosítók
2014.12.09
A magyar biztosítókat az uniós átlagnál kevésbé érintené kedvezõtlenül a tartósan alacsony hozamkörnyezet, és többségük felkészült az új európai tõkekövetelményekre is - közölte a Magyar Nemzeti Bank.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) 2014. december 1-jén tette közzé uniós szintû biztosítási stressz tesztjének eredményeit. Az MNB az európai stressz teszttel párhuzamosan a hazai piacon - önkéntes részvétel és 85 százalékos lefedettség mellett - végzett egy mennyiségi hatástanulmányt is az egyedi biztosítóknál a Szolvencia 2 tõkerendszerre történõ áttérés következményeit vizsgálva.

Az Európai Biztosítás- és Foglalkoztatóinyugdíj-hatóság (EIOPA) biztosítási stressz tesztjének célja az volt, hogy megvizsgálja a biztosítási ágazat általános rugalmasságát és a fõbb gyengeségeit azonosítsa, valamint annak kiderítésére is vállalkoztak, hogy a piaci szereplõk mennyire készültek fel a 2016-tól bevezetendõ Szolvencia 2 tõkekövetelmények teljesítésére.

A jegybank megállapította, az új, szigorúbb tõkekövetelményekre való áttérés mind összpiaci, mind egyéni szinten az összeurópai kitettségekhez képest lényegesen kevesebb kockázatot hordoz: az összes hazai biztosító 13 százalékánál lesz szükség az MNB-nek az eddiginél is kiemeltebb "felügyeleti figyelmére".

Ezekhez a biztosítókhoz azonban együttesen a teljes eszközállomány jóval kevesebb, mint 1 százaléka tartozik, így az EIOPA forgatókönyveiben feltételezett kedvezõtlen hozamkörnyezet - mind összességében, mind egyedileg - az uniós átlagnál kisebb mértékben érintené a magyarországi biztosítókat.

Az EIOPA stressz tesztjében az európai biztosítási piac több mint fele képviselte magát. A teszt - a Szolvencia 2 bevezetését modellezõ - alapmoduljában 60 csoport és 107 egyéni biztosító, míg az alacsony hozam moduljában 225 egyedi piaci szereplõ vett részt. Az elsõ felmérésben a magyar biztosítókat a csoportokon keresztül számították be, a második modul viszont közvetlenül kiterjedt a hazai szereplõkre is.

A stressz teszt eredményei alapján a biztosítási ágazat általában megfelelõen tõkésített és már most meg tudna felelni a Szolvencia 2 szigorúbb feltételeinek. A vizsgált biztosítók mindössze 14 százalékának - a teljes eszközállomány 3 százalékánál - csökkenne 100 százalék alá a szavatolótõke-szintje az új uniós tõkeelõírások bevezetése után. Ha a piacon az eszközérték csökkenése és alacsonyabb kockázatmentes kamatláb együttesen jelentkezne ("ez a kettõs csapás" stressz-forgatókönyve), a vizsgált uniós biztosítók 56 százalékának tõke-ellátottsági szintje még mindig elegendõ maradna. Tartósan alacsony hozamszint esetén az érintett biztosítók 24 százaléka nem érné el az uniós tõkekövetelményeket - olvasható az MNB közleményében.