A magyar autósok kétharmada még soha nem használt hóláncot
2015.01.15
A Groupama Garancia Biztosító nem reprezentatív, Facebook-kutatás keretében térképezte fel a magyar autósok téli vezetési szokásait, és azt, hogy mennyire tartják szem elõtt a biztonságos vezetés szabályait és kritériumait. Kiderült, hogy a válaszadók többsége idõben cseréli le a nyári gumit télire, de használt garnitúrájukat csak akkor, ha az már túlságosan elkopott. Emellett az autóvezetõk kétharmada még életében nem használt hóláncot.

A biztosítótársaság Facebook-oldalán indította nem reprezentatív online kutatását 2014 decemberében, melyet 314-en töltöttek ki. A válaszadók 52%-a nõ, 48%-a férfi, továbbá 18%-a a fõvárosban, 48%-a vidéki nagyvárosban, 34%-uk pedig vidéki kisvárosban él. A felmérés kérdéseire adott válaszokból kiderült, hogy a válaszadók többsége lehetne elõvigyázatosabb a biztonságos közúti közlekedés érdekében.

Arra a kérdésre, hogy mely eszközök elengedhetetlenek a téli közlekedés során, a válaszadók fontossági sorrendben a téligumit, a téli ablakmosó folyadékot, a megfelelõ ablaktörlõt, valamint a jégkaparót jelölték meg.

„A felmérésbõl kiderült, hogy a sofõrök csak kis része tartja fontosnak, hogy legyen pokróc, vagy egy zsák homok a kocsiban. A kérdõívet kitöltõk számára legkevésbé a hólánc fontos. A tendencia világosan mutatja, hogy bár a balesetek megelõzése érdekében megtesznek bizonyos dolgokat az autóvezetõk, de arra nincsenek felkészülve, ha már bekövetkezik a baj. A válaszadók 70%-a még soha nem használt hóláncot” – mondta Csonka István, a Groupama Garancia Biztosító marketing és értékesítési vezérigazgató-helyettese.

A felmérés rámutatott, hogy a vezetõk 72%-a lecseréli a nyárigumiját télire, amint tartósan 7 fok alá csökken a hõmérséklet, ami vezetésbiztonsági szempontból a legideálisabb. A válaszadók 23%-a viszont naptár szerint váltja az abroncsokat, vagyis amint beköszönt az október (11%), vagy a november (12%).

Az emberek 13%-a élt már azzal a lehetõséggel, hogy csak két gumit cserélt le nyáriról télire. A szakértõk abban egyetértenek, hogy ha a tulajdonosnak már van egy jobb, kevésbé kopott téligumija, az mindig kerüljön hátulra. Így a rossz idõjárási körülmények között is megvan az esély arra, hogy az autó megõrizze a viszonylag stabil úttartását. Ha megcsúszik a jármû, így nem lesz túlkormányzott, nem lendül ki az autó hátsó része. Ennek ellenére az semmiképpen sem javasolt, hogy a rosszabb állapotú gumi helyén a nyári maradjon fenn.

Az emberek nagy többsége egyazon márkájú téligumikkal szereli fel autóját (96%). Csupán elenyészõ részük az, aki nem törekszik erre az egységre (4%), holott ez nagyon fontos a vezetésbiztonság érdekében. Ha különféle márkájú abroncsokat használunk, úgy a kerekek kopása, barázdáltsága, minõsége is eltérõ lesz. Így amennyiben megcsúszík a jármû, sokkal nehezebb újra átvenni felette az irányítást.

Az új téligumi vásárlásra a válaszadók többsége (78%) akkor kerít sort, ha a gumi állapota azt már megköveteli. Mindössze 9% az, aki négyévente váltja le a garnitúráját, ami elenyészõen kevés, hiszen biztonsági szempontból ennél tovább már veszélyes egyazon szettet használni.

A válaszadók kereken fele tárolja az autóját garázsban, 26%-a utcán, 24%-a pedig saját kertben, nyitott kocsibeállóban. Ennek ellenére indulás elõtt csupán 20%-uk tölt 5 percet az elõkészületekkel, 42% tölt el maximum 10 percet a téli közlekedés elõkészületeire, 38% pedig több mint 10 percet szán erre.

„Az arány érdekes, hiszen aki garázsban tárolja az autót, annak kevesebb idõ szükséges az indulás elõtti elõkészületekre. Nem kell jeget kaparni, havat söpörni róla. Ez örömteli adat számunkra, hiszen ez is azt mutatja, hogy a válaszadók többsége elõvigyázatos” – mondta Csonka István.

A kutatás kiterjedt arra is, hogy az emberek mitõl tartanak leginkább a téli közelekedés során. Leginkább az idõjárási viszontagságoktól, azaz a jeges utaktól és a ködös idõtõl félnek. A válaszadók harmada a saját vezetési képességét kérdõjelezi meg, attól félnek leginkább, hogy ha meg is csúszik az autójuk, nem tudják úton tartani. Pedig abban az esetben, ha a felsorolt kritériumoknak eleget tesznek biztonságuk érdekében, akkor minden lehetõség adott lesz ahhoz, hogy könnyebben vegyék a közlekedés során felmerülõ akadályokat.