A Generali teljes mértékben felvásárolta a Generali PPF Holdingot
2015.01.16
A Generali 100%-os tulajdonába került a Generali PPF Holding B.V. (GPH), azzal hogy a 2013. január 8-án aláírt megállapodásnak megfelelõen a PPF Csoport maradék 24%-os kisebbségi részesedését is felvásárolta. A GPH teljes akvizíciójával a közép-kelet-európai holding Generali CEE Holding B.V. néven mûködik tovább.

A nemzetközi Generali Csoport vezérigazgatója, Mario Greco elmondta: „Ez az utolsó lépése egy, a csoport számára igen fontos tranzakciónak. A Generali CEE Holding B.V teljes tulajdonba vétele végre lehetõséget biztosít számunkra, hogy teljes mértékben kihasználjuk a befektetésünkben rejlõ lehetõségeket, és lendületet adjunk a további fejlõdésnek, illetve versenyképességünk javításának a régión belül. Egyértelmû növekedési kilátásaival Közép-Kelet-Európa egyike a legfontosabb európai piacainknak, ahol nyereségesség tekintetében a csoport már most is vitathatatlanul vezetõ szerepet tölt be.”

A Generali PPF Holding vegyes vállalatot 2008-ban alapították a két közép-kelet-európai csoport üzleti tevékenységének kombinálásával, így létrehozva a régió egyik legjelentõsebb biztosítóját. Azt követõen, hogy 2013 januárjában a Generali bejelentette, hogy megszûnteti az együttmûködést, illetve, hogy márciusban megszerezte a GPH elsõ részvénycsomagját (25%), már õ birtokolta a GPH 76%-át, és teljes mértékben ellenõrzése alá vonta a vállalatot. A ma bejelentett kisebbségi kivásárlással, illetve a cég teljes tulajdonjogának megszerzésével a PPF Csoporttal való együttmûködés a végéhez ért.

A fennmaradó GPH részesedés megvásárlása befejezõdött a korábban bejelentett 1 milliárd 245,5 millió eurós vételáron.

A Generali CEE Holding az egyik legnagyobb biztosító a közép-kelet-európai régióban, kiváló eredményekkel, és vezetõ pozícióval abból a tíz országból többen is, melyekben jelenleg is mûködik (piacvezetõ Csehországban és Magyarországon, Szerbiában második, Szlovákiában harmadik helyen áll, a többi országban pedig az elsõ tízbe tartozik).

A közép-kelet-európai csoport emellett felülmúlja regionális versenytársait a nem-élet terület (P&C) jövedelmezõségében a 2014 elsõ kilenc hónapjában elért 87,3 százalékos aránnyal.

A megközelítõleg 3,5 milliárd eurós, 2013-as díjbevételével és 11 millió ügyfelével a közép-kelet-európai piac a nemzetközi Generali Csoport negyedik legnagyobb piaca. Az együttmûködés 2007-es aláírásakor a díjbevétel 1 milliárd euró volt, és 4 millió ügyféllel rendelkezett a társaság.