Alternatív kockázatkezelési eszközök: egyre nõ az érdeklõdés irántuk
2011.09.07
A biztosítási díjak várható emelkedése miatt a szakértõk arra számítanak, hogy emelkedni fog a kereslet az alternatív kockázatkezelési eszközök, így például az úgynevezett zárt biztosítók (captive insurance) alapítása iránt.

Saját, úgynevezett zárt biztosító létesítése több szempontból is elõnyös lehet vállalkozások számára. Ezen biztosítótársaságok célja, hogy fedezetet nyújtsanak azon vállalkozás, vagy vállalkozások kockázatai tekintetében – legyen az a munkavállalóknak, vagy egyéb vállalkozásoknak fizetendõ bármilyen kártérítés - amelynek tulajdonát képezik.

A zárt biztosítók tipikusan a vállalkozás munkavállalóinak kártérítéseire, illetve általános felelõsségbiztosítására nyújtanak fedezetet. A munkavállalókkal kapcsolatos kártérítések ilyen módon történõ fedezése a követelések hosszú távú jellege, valamint a kockázati kitettség belsõ statisztikákkal történõ egyszerû megbecslése miatt elõnyös.

A munkáltatói felelõsségbiztosítási piac – fõként az Egyesült Államokban - ugyan továbbra is versenyképes, azonban a jövõben biztosítási díjak emelkedésére lehet számítani – vélik szakértõk.

A zárt biztosítók létrehozása azonban nem az egyedüli alternatíva a munkáltatók számára, még ha a jelenlegi piaci viszonyok, illetve az emelkedõ vállalkozói és vezetõi felelõsségbiztosítási díjak egyre több vállalkozást késztetnek is ezen lehetõség megfontolására.

Szakértõk szerint a zárt biztosítók létrehozása elõtt a vállalkozás várható veszteségét kell mérlegelni, nem pedig a bevételekeit. A tervezett veszteségek éven belüli nagysága alapján lehet megállapítani ugyanis, hogy mekkora adókedvezménnyel jár a zárt biztosító létrehozása, illetve, hogy az ezzel járó elõnyök meghaladják-e a mûködtetésükkel járó költségeket.

A korábbi évek veszteségei, kártérítései, a cég kockázatviselési kapacitása és a biztosítási piac feltételei segíthetnek a kérdés eldöntésében.

Az egyik legnagyobb elõnye a zárt biztosítók létrehozásának, hogy a cég felsõvezetése nyilván érdekelt abban, hogy támogassa a kockázatkezelési osztály erõfeszítéseit a veszteségek csökkentésében, ezáltal fokozzák a biztosító létrehozásával járó pénzügyi elõnyöket – állítják a Tower Watson szakértõi.

De az igazi gazdasági haszna az adókedvezményekben rejlik ezeknek a társaságoknak, kártérítések kifizetése ugyanis jövedelemadó levonást eredményez. A várható kárigények teljes összege ugyanis azonnal levonható az adóból, amikor az összeg a zárt biztosítótársaságba befizetésre kerül. Ezt az összeget ugyanakkor bármilyen formában befektetheti a társaság.

Figyelembe kell venni azonban a zárt biztosítók mûködtetésével járó költségeket is, amely akár meg is haladhatja a vállalkozás különféle felelõsségbiztosításaira fordított kiadásainak nagyságát. A mûködési költségekbe bele kell számítani a különféle adókat, szabályozási díjakat, könyvvizsgálói szolgáltatások díját és a jogi tanácsadás díját is.