Jövõre jöhet a családi csõdvédelem
2015.01.20
2016 elején léphet életbe a most benyújtott, családi csõdvédelemrõl szóló törvényjavaslat, amely elsõsorban azoknak jelentene segítséget, akiknek néhány millió forintnyi tartozásuk van, ám a tartozás mértéke meghaladja a vagyonukat és a várható jövedelmüket.

A KDNP kidolgozta és átadta az igazságügyi tárcának a családi csõdvédelemrõl szóló törvényjavaslatot - mondta Rétvári Bence kedden az M1 Ma reggel címû mûsorában.

Az Emberi Erõforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, a KDNP alelnöke azt mondta, reményeik szerint az egyeztetéseket követõen a jogszabály 2016 elejétõl léphet életbe. A törvény kidolgozása azt követõen vált aktuálissá, hogy az Országgyûlés elfogadta a devizahitelesek megmentésérõl szóló csomagot, a hitelállomány ugyanis így már kezelhetõ - közölte az államtitkár.

Kifejtette: a családi csõdvédelem elsõsorban azoknak jelentene segítséget, akiknek néhány millió forintnyi tartozásuk van, ám a tartozás mértéke meghaladja a vagyonukat és a várható jövedelmüket. Egy szakértõkbõl álló csapat segítené a családok gazdálkodását. Pénzügyi tervet állítanának össze, majd megállapodnának a hitelezõkkel az adósság egy részének elengedésérõl is - ismertette a tervezetet a politikus.

Hangsúlyozta, hogy a hitelezõk ma is sokszor 30-40 százalékos értéken eladják faktoring cégeknek a behajthatatlan hiteleket, a cégek pedig az adósság 100 százalékát követelik a családoktól.