Slágertermék lehet az életbiztosítás
2011.06.07
Érzékelhetõ elmozdulás figyelhetõ meg a magyarok öngondoskodási attitûdjében – állapítja meg friss körképében az Union Biztosító.

A személyijövedelemadó-változásnak, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakulásának köszönhetõen a lakosság körében ismét „divatba jöttek” a hosszú távú megtakarítások. További impulzust adhat a folyamatnak a magánnyugdíj-pénztári reálhozam következõ hónapokban várható kifizetése. A tendencia egyik fõ haszonélvezõje a megtakarítási célú életbiztosítás lehet.


A megtakarítási célú életbiztosítás lehet a következõ évek egyik öngondoskodási slágerterméke – derül ki az Union Biztosító legfrissebb piaci körképébõl. A biztosító úgy látja, hogy a személyijövedelemadó-változásnak, valamint a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakulásának köszönhetõen komoly változás történt a magyarok öngondoskodási attitûdjében: a hosszú távú megtakarítások ismét „divatba jöttek”. A folyamatnak pedig a megtakarítási célú életbiztosítás lehet az egyik haszonélvezõje. Fejlõdni van is hova, hiszen a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb statisztikái szerint a lakosság nettó pénzügyi vagyonában az életbiztosítási díjtartalék – a maga 1600 milliárd forintos értékével – mindössze 10 százalékos arányt képvisel.

Egyszeri impulzust adhat az idén az öngondoskodási célú termékeknek az állami nyugdíjrendszerbe visszatérõknek kifizetendõ magán-nyugdíjpénztári reálhozam – vélekedik az Union Biztosító. A szakmai becslések által 80 ezer forintra tett egy fõre jutó reálhozam, illetve a mintegy 3 millió visszatérõ alapján ez az összeg nagyjából 240 milliárd forint lesz. Ez jelentõs mértékû egyszeri forrásbeáramlást eredményezhet a hosszú távú megtakarítási célt szolgáló konstrukciókba, még akkor is, ha a reálhozamra szert tevõk egy része valószínûleg azonnali fogyasztásra is költ belõle.

Az említett tendenciák a piaci szereplõk termékfejlesztési stratégiáit is alakítják. Az Union Biztosító például – részben éppen a magán-nyugdíjpénztári forrásokat szem elõtt tartva – egyszeri díjas életbiztosítást vezetett be. Az UNION-Klasszis néven futó konstrukció erõs öngondoskodási fókusszal rendelkezõ hagyományos életbiztosítás, amelynél a biztosítási védelem mellett a hosszú távú megtakarítás lehetõségére kerül a hangsúly. A konstrukció lényege, hogy az ügyfél egyik oldalról egyszeri díjfizetés ellenében egész életére szóló kockázati védelemhez jut, a másik oldalról ugyanakkor a termék a 6-ik évben részlegesen, illetve a 10-ik évben teljes egészében visszaváltható egy elõre meghatározott hozam mellett, amelyet ráadásul nem terhel kamatadó sem.

„Az UNION-Klasszis életbiztosítás számos megtakarítási célra használható. Mivel a 10-ik év után a visszaváltási összeg járadék formájában is felvehetõ, nyugdíjcélra is kiválóan alkalmas, de egyéb közép-, illetve hosszú távú cél megvalósítása kapcsán is megbízható megoldást jelent” – vázolja fel a lehetõségeket Bóna Katalin, az Union Biztosító életbiztosítási ügyvezetõ igazgatója. „A vállalkozói öngondoskodás területén is számos elõny mutatkozik a termék kapcsán, hiszen egyszeri díjas konstrukció lévén a folyamatos megtakarítás kényszere megszûnik, így lehetõvé válik, hogy akkor tegyünk félre pénzt, amikor éppen van mibõl” – teszi hozzá Bóna Katalin.