Letaszították a Swiss Re-t a viszontbiztosítói toplista éléről
2021.09.10

A Munich Re megelőzte a Swiss Re-t, és ezzel első helyre került az AM Best Top 50 listáján, melyen az éves összes bruttó díjbevétel alapján rangsorolják a globális viszontbiztosítási csoportokat.

Az idei elemzés csak az év végi bruttó viszontbiztosítói díjbevételt vette figyelembe, kizárva az elsődleges biztosítási díjakat. A korábbi rangsorok az elsődleges biztosítási díjakat is figyelembe vették, amelyek a viszontbiztosítók teljes díjbevételének kevesebb mint 25%-át tették ki.

E változás eredményeként a Munich Re megelőzte a Swiss Re-t, amely az előző két évben az első helyet foglalta el, idén pedig a második helyre esett vissza. Ez a két globális biztosító együttesen a top 50 bruttó díjbevétel 25,6%-át tette ki 2020-ban, ami némileg elmaradt a 2019-es 27,7%-os együttes értéktől.

A 2020-as év végére a Munich Re 21,1%-os (7,9 milliárd USD) bruttó díjbevétel növekedést könyvelhetett el, amelyet a vagyon- és baleseti üzletágak széleskörű bővülése hajtott. Ezenkívül növekedést tapasztaltak még az élet- és egészségbiztosítás terén is, elsősorban az Egyesült Királyságból származó üzletágaknak köszönhetően.

A Top 50 listán szereplők összes díjbevétele 2020-ban 321 milliárd dollárra emelkedett. Érdemes megemlíteni azonban, hogy a 10 legnagyobb viszontbiztosító részesedése a díjakból nagyjából változatlan maradt. A díjbevételek jelentős növekedését a szakértők a biztosítási piacon történő díjemeléseknek tulajdonítják, ami az AM Best várakozásai szerint 2022-ben is folytatódni fog.