Moody\'s: javuló globális viszontbiztosítói kilátások
2011.09.07
A Moody’s negatívról stabilra módosította a globális viszontbiztosítási szektor kilátásaira vonatkozó minõsítését, látva a viszontbiztosítási árak emelkedését, továbbá a súlyos katasztrófákkal tarkított idõszakot követõen az ágazat javuló kockázatkezelését.

A legfrissebb Moody\'s Industry Outlook címû jelentésben azt jósolják a szakértõk, hogy az elkövetkezõ 12-18 hónapban a fent említett pozitív tendenciák kiegyenlítik az iparágat érintõ óriási kihívások gyengítõ hatásait.

Dominic Simpson, a Moody’s alelnöke, a jelentés szerzõje azt mondta: „a legutóbbi katasztrófaveszteségek sokat lendítettek azon döntésünkön, hogy az ágazat kilátásait stabilra módosítsuk, ugyanis ez adott lendületet a viszontbiztosítási díjak emelkedésének. Ugyanakkor, hosszabb távon továbbra is bizonytalan, hogy az árak emelkedése, illetve az ágazat fejlõdése itt megtorpan, vagy tartós piaci javulásra lehet számítani.”

A Moody’s döntése is azt tükrözi, hogy mérséklõdött a kereslet és kínálat közötti egyensúlytalanság, az árak és a kárhányadok stabilizálódtak, valamint csökkentek a feltõkésítési kockázatok is.

A minõsítõ szerint a viszontbiztosítások kínálatának növekedése indokoltnak tekinthetõ a katasztrófák számának emelkedése folytán, azonban a jövõben a kínálatot korlátozhatják egy lehetséges ágazati konszolidáció.

Ami a keresleti oldalt illeti, a Moody’s szerint a biztosítók, szûkös költségvetésük ellenére sem tudják tovább csökkenteni a viszontbiztosítási keresletüket. Továbbá a felülvizsgált RMS katasztrófamodell is továbblendítheti a nagyobb védelem, így a viszontbiztosítások iránti igényt. Egy nagyobb hurrikán akár túlkeresletet is eredményezhet a piacon, azonban nem csak a katasztrófákkal érintett területeken lehet díjemelésre számítani, hiszen akadnak olyan, károk által nem sújtott régiók, ahol szintén nõttek a díjak.

Bár a jövõben az atlanti-óceáni hurrikán szezon jelentõsen befolyásolhatja az árazást, a Moody’s szerint a következõ szerzõdésmegújítási idõszakban várhatóan stabilak maradnak, illetve emelkedni fognak a viszontbiztosítási díjak.

A társaságok 2011. évi jövedelmezõségére azonban jelentõs nyomás nehezedik. A befektetési hozamok továbbra is gyengék, ráadásul a társaságok már most jelentõsen túllépték a 2011. évre tervezett katasztrófa-költségvetésüket.

Ugyanakkor a társaság várakozásai szerint a kárkifizetések díjbevételhez mért aránya stabilizálódni fog 2012-ben. A tõketartalékok aránya szintén megfelelõnek tekinthetõ, továbbá a viszontbiztosítók jellemzõen rövid lejáratú, fix kamatozású eszközportfoliója miatt a befektetésekbõl származó jövedelmük nem tud jelentõsen tovább csökkenni.

Végezetül a jelentés megemlíti, hogy a központi probléma továbbra is a részvények alulértékeltsége, amely közel három éve változatlan, amely aggodalomra adhat okot, hogy egy-egy viszontbiztosító képes lesz-e a tõkepiacokon forrást bevonni egy nagyobb katasztrófát követõen.