Elképesztõ magyar munkahelyek: rengeteg a baleset
2015.02.16
Szeptemberben és októberben vizsgálta a munkaügyi hivatal az anyagmozgatási tevékenységet, miután a magyarországi halálos munkabalesetek egynegyede ebbõl a tevékenységbõl származik. Az eredmények lesújtóak, az 1326 vizsgált munkáltatóból 1156-nál találtak valamilyen szabálytalanságot, azaz az ellenõrizettek 87 százalékánál – írja a Napi.hu.

Tavaly szeptember és október között ismét vizsgálta az úgynevezett anyagmozgatási tevékenységet az azóta már megszûnt Nemzeti Munkaügyi Hivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Igazgatósága. Bár a mostani eredmény még mindig jobb, mint az egy évvel korábbi 94 százalékos arány, nagy elmozdulásról biztosan nem beszélhetünk.

A hatóság a munkaeszközöket is ellenõrizte, mégpedig egészen pontosan 8196-ot, és szerencsére itt már jobb arányokkal találkozhatunk, ám még így is lehangoló, hogy a vizsgált eszközök közel harmada (31,4 százaléka) volt problémás. A legrosszabb a helyzet az építési teher- és személyemelõknél volt, itt a vizsgált eszközök 68,7 százaléka volt valamilyen mértékben a szabályoknak nem megfelelõ, de nem sokkal jobb a helyzet a gépjármû emelõknél (58,2 százalék) és a targoncáknál (52,3 százalék) sem.

Amennyiben a személyeket nézzük, úgy azt látjuk, hogy 24860 ellenõrzött 14,75 százalékánál találtak valamilyen problémát, azaz 3668 fõnél.

Mindezeknek köszönhetõen a hatóság több ezer határozatot hozott az érintett vállalkozások ellen, aminek keretében többek közt 520 emelõgépet és munkaeszközt függesztettek fel, 292 munkavállalót eltiltottak, miközben kiszabtak közel 4 millió forintnyi munkavédelmi bírságot is.

Bár a munkáltatók 99 százaléka biztosította a munkavállalói részére a veszélyforrások ellen megfelelõ védelmet nyújtó egyéni védõeszközöket, 92 százalék pedig ezeket a rendeltetésének megfelelõen is használta, a védõsisakoknál a használhatósági idõre általában nem figyeltek oda, így számos lejárt használhatósági idejû sisakot talált a hatóság.