Újraválasztották az FBAMSZ elnökét
2015.03.02
A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetségének (FBAMSZ) pénteki közgyûlése Papp Lajost, az Eurorisk Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetõjét választotta meg további két évre a szövetség elnökének. Papp Lajos korábbi elnökségi ciklusai alatt a teljes alkuszi piac teljesítményének közel 60 százalékát képviselõ FBAMSZ a biztosítási szolgáltatásokat igénybe vevõ ügyfelek elismert képviselõjévé vált, miközben szakmai érdekvédelmi szerepkörében számos jelentõs biztosításszabályozási kérdésben lépett fel kezdeményezõként.

A szövetség közgyûlése döntött az elnöki mandátumnak az eddigi háromról két évre történõ csökkentésérõl is. A negyedik elnöki ciklus feladatairól Papp Lajos így nyilatkozott: „A következõ másfél-két év igen fontos, az alkuszi szakma jövõjét is alapvetõen meghatározó jogszabályi változásokra kerül majd sor. Ezek közül talán az egyik legfontosabb, hogy hosszú folyamat lezárásaként elfogadják a biztosításközvetítõi uniós irányelvet (IMD-II.), ezt követõen pedig rövidesen sor kerül a jogszabálynak a hazai jogkörnyezetbe ültetésére is. A most következõ, terveim szerint utolsó elnöki ciklusom fõ célkitûzése, hogy az elõzõ évek komoly kezdeményezõ és egyeztetõ tevékenységének eredményeképpen egy, az alkuszi szakma hosszú távú érdekeit is érvényesítõ szabályozás szülessen meg.”

Közel negyed évszázad a szakma és az ügyfelek érdekeinek képviseletében

A FBAMSZ 1992-ben alakult meg, azóta a biztosítási piacon zajló szakmai párbeszéd egyik fõ kezdeményezõje. A biztosítási alkuszok küldetését támogatva folyamatosan részt vesz a szabályozói környezet változtatását célzó szakmai, törvényhozói egyeztetéseken, miközben aktív tájékoztatási tevékenységével az ügyfelek érdekeit képviselve igyekszik hozzájárulni a magyar biztosítási kultúra fejlesztéséhez. A szövetség az elmúlt évek során számos biztosításpiaci szabályozás ügyében lépett fel kezdeményezõként: ezek közül a médiában a legnagyobb visszhangot a kötelezõ gépjármû-felelõsségbiztosítás rendszerének átalakítása (az évközi évforduló bevezetése, illetve ezt követõen a szabad évközi díjhirdetés lehetõségének megteremtése) keltette.

Immár több mint egy évtizede a szakterület legnagyobb hazai összejövetelének számít a FBAMSZ által szervezett Biztosításszakmai Konferencia, amely évente néhány napos közös együttgondolkodásra gyûjti össze a szakma valamennyi szereplõjét: biztosítók és alkuszcégek szakértõit, valamint a pénzügyi kormányzat és a felügyelet vezetõ tisztségviselõit egyaránt.