Tízszer annyi állampapírt vett februárban a lakosság
2015.03.06
Februárban az elõzõ havinál tízszer nagyobb mértékben, 72 milliárd forinttal, 2490 milliárd forintra nõtt a kifejezetten lakosság számára értékesített állampapírok állománya, a legkedveltebb az év második hónapjában is a Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) volt - közölte csütörtökön az Államadósság Kezelõ Központ (ÁKK) az MTI-vel.

Februárban az infláció plusz 3, illetve 4 százalék kamatprémiumot garantáló Prémium Magyar Államkötvénybõl 44 milliárd forint értékben vásárolt a lakosság. Ezen belül a növekedés motorja, 28 milliárd forintos állományával, az új, ötéves futamidejû, az elõzõ év átlagos fogyasztói árindexén felül 4 százalékos kamatprémiumot biztosító kötvény volt. A futamidõtõl függõen jelenleg 1,2-2,5 százalékos kamatprémiumot biztosító Bónusz Magyar Államkötvények (BMÁK) 4 milliárd forintos növekedése nagyobbrészt szintén a lakosság vásárlásainak volt köszönhetõ - írja az ÁKK.

A babakötvények állománya 600 millió forinttal, míg a féléves kincstárjegyeké (FKJ) 400 millió forinttal emelkedett az év második hónapjában. Az egy- és kétéves kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy (KTJ) plusz együttes mennyisége 2 milliárd forinttal nõtt. A kamatozó kincstárjegyek (KKJ) állományának héthónapnyi folyamatos csökkenését követõen februárban megfordult a folyamat, a 21 milliárd forint összegû többletvásárlásból azonban 14 milliárd forintnyit az intézményi befektetõk vásároltak meg.

Február végére 79 milliárd forinttal nõtt a lakossági állampapír-állomány az elõzõ év azonos idõszakához képest, így a kifejezetten lakosságnak értékesített állampapírok állománya 2490 milliárd forintra emelkedett.

A növekménybõl a KKJ-re 16 milliárd, a féléves kincstárjegyekre 4 milliárd, a PMÁK-ra 34, a BMÁK-ra 19 milliárd, a KTJ és a KTJ Pluszra együttesen 5 milliárd forint jut. A babakötvény állomány-változása 1 milliárd forintot ért el a vizsgált idõszakban.

A csaknem 2500 milliárd forintos lakossági állampapír- állományból a kamatozó kincstárjegyek 1105 milliárd, a féléves kincstárjegyek 33,5 milliárd, a kincstári takarékjegyek és a kincstári takarékjegy plusz együttes mennyisége 360 milliárd, a Prémium Magyar Államkötvények 589 milliárd, a Bónusz Magyar Államkötvények 391 milliárd, valamint a babakötvény teljes állománya 11,5 milliárd forintot tett ki. A Prémium Euró Magyar Államkötvény állománya 2,6 milliárd euró volt február végén.