1,5 milliárd eurónál tart a kárrendezés a legsúlyosabb német árvízkatasztrófa után
2021.09.30

Két hónappal az Ahr, az Erft és más németországi régiókban bekövetkezett árvízkatasztrófa után a biztosítási ágazat már mintegy 1,5 milliárd eurót fizetett ki a károsultaknak - közölte a Német Biztosítók Általános Szövetsége (GDV).

„Az ügyfeleinket ért kárösszeg több, mint egyötödét, mintegy 1,5 milliárd eurót már kifizettük" - mondta a GDV vezérigazgatója, Jörg Asmussen. „Ebből jó egymilliárd euró a magánháztartásoknak jutott a lakóépületekben, háztartási cikkekben és gépjárművekben keletkezett károkra, és valamivel kevesebb, mint félmilliárd euró a kereskedőknek."

A GDV honlapja szerint Észak-Rajna-Vesztfáliában közel egymilliárd eurót, Rajna-vidék-Pfalzban pedig mintegy 500 millió eurót kaptak az ügyfelek, míg más tartományokban a biztosítók kisebb összegű kártérítéseket fizettek ki. A közzétett adatok a GDV kárrendezés állásáról szóló statisztikáján alapulnak, és a Bernd viharral kapcsolatosak, amely július 13. és 18. között sújtotta Németország nagy részét. Ez az eddigi legpusztítóbb természeti katasztrófa Németországban. A GDV jelenleg 250 000 biztosított káreseményt és mintegy 7 milliárd eurónyi kárkifizetést feltételez.

„Németország-szerte a biztosítók és brókerek több mint 16 000 alkalmazottja volt szolgálatban, hogy segítsen az árvíz sújtotta területeken élő embereknek" - mondta Asmussen. Emellett mintegy 2500 külső munkatárs, például szakértő is dolgozott. "Ilyen katasztrófák esetén a munkánk messze túlmutat a puszta kárfelmérésen és rendezésen. A biztosítók gyakran elsőként lépnek kapcsolatba a traumatizált emberekkel.” Amellett, hogy a biztosítók megtérítik a vihar okozta károkat, azt is magukra vállalták, hogy segítenek az ügyfeleknek a takarítási és felújítási munkálatok megszervezésében és irányításában.