Szeptember 11. a biztosítókat is megváltoztatta!
2011.09.09
A szeptember 11-ei támadások a biztosítókat is rugalmasabbá tették az \"elképzelhetetlennek\" tartott eseményekkel szemben – ez derül ki legalábbis a nemzetközi biztosítási think tank, a Geneva Association legfrissebb vizsgálatának eredményeibõl.

A Geneva Association fõtitkára és ügyvezetõ igazgatója, Patrick Liedtke az eredmények kapcsán elmondta: „Annak ellenére, hogy a szeptember 11-i támadások az eredetileg megjósoltnál jóval kisebb hatást gyakoroltak a fennálló világrendre, a bekövetkezett változásokat még nem szabad lekicsinyíteni. Az események nagyon sok mindenre megtanították a biztosítókat, többek között a kockázatok értelmezése, fedezése és árazása tekintetében. Rengeteg tapasztalatot szerzett az iparág, amely sokkal ellenállóbbá vált az elkerülhetetlen, illetve megjósolhatatlan eseményekkel szemben.”

A jelentés – September 11-Ten Years On. Lasting impact on the world of risk and insurance – középpontjában a világ legdrágább, ember okozta biztosítási katasztrófája áll. Közvetlenül az események után mindenki arra számított, hogy egy új korszak kezdõdik a globális politikai, gazdasági és üzleti világban, azonban a jelentés szerint ezt nem következett be.

A példátlan támadás nem okozott gazdasági recessziót, habár 2001 novemberében az amerikai gazdaság enyhén visszaesett, ez azonban még a 2000-ben kipukkant internet lufinak volt köszönhetõ. Szeptember 11 azonban nem lassította le a globalizációs folyamatokat és a gazdasági integrációt sem – állítja a jelentés. Az események egy olyan korba vezettek, ahol a váratlan sokkok, melyek korábban is elfordultak, a gazdasági és társadalmi tervezési folyamatok szerves részévé váltak.

A biztosítók számára óriási kihívást jelent az a környezet, amely egyre inkább ellentmond a biztosíthatóság hagyományos elõfeltételeinek: a mérhetõségnek, vagy a gazdasági megvalósíthatóságnak, melyek komoly hatást gyakorolnak a biztosítók mérlegére.

Szeptember 11 kapcsán a biztosítók is „bebizonyították rátermettségüket”, ahol egyetlen társaság sem ment tönkre a károk kifizetésekor. A jelentés szerint a köz- és magánszféra közötti partnerség fejlõdése is sokat javított a biztosítási ágazat hírnevén.

A jelentés nyolc esszét tartalmaz vezetõ közgazdászoktól, biztosítási szakemberektõl és a Geneva Association kutatóitól. Ezek mindegyike a 10 évvel ezelõtti események hatását elemzi a világ kockázatkezelési és biztosítási iparágára, továbbá minden egyéb olyan következményt szemügyre vesz, melyet a kormányok támadásokat követõ reakciói idéztek elõ.