Az EU-ban minden ötödik, hazánkban minden harmadik embernek magas a vérnyomása!
2021.10.14

A magas vérnyomás az egyik vezető halálozási ok világszerte, így az Európai Unióban is. 2019 -ben az EU -ban a 15 év felettiek 22% -a számolt be magas vérnyomásról, vagyis több mint minden ötödik ember. Sajnos hazánkban ennél is rosszabb a helyzet.

A szív- és érrendszeri betegségek vezető haláloknak számítanak az EU -ban. 2018-ban 100 halálesetből 37-et okoztak a keringési rendszer betegségei, míg hazánkban a halálesetek közel felét (49,4%). A keringési rendszert (a szívet és az ereket) érintő egészségügyi problémák gyakran az érelmeszesedésből származnak. A keringési rendszert érintő leggyakoribb betegségek közé tartozik az iszkémiás szívbetegség (szívroham) és az agyi érrendszeri betegségek (stroke). A magas vérnyomás jelentősen növeli az összes szív- és érrendszeri betegség kockázatát!

Az EU országai közül Horvátországban (37%), Lettországban és Magyarországon (mindkettő 32%) a legmagasabb a magas vérnyomással rendelkezők aránya. Ezzel szemben a legalacsonyabb arányt Írországban (12%), Luxemburgban, Romániában és Hollandiában (mind a 16%) regisztrálták.

A nők vannak nagyobb veszélyben

2019 -ben az EU -ban magas vérnyomásban szenvedő nők aránya valamivel magasabb volt, mint a férfiaké (23% vs 21%). A legmagasabb a magas vérnyomásban szenvedő nők aránya Horvátországban (38%), Lettországban (37%) és Magyarországon (34%) volt. A legmagasabb a magas vérnyomásban szenvedő férfiak aránya pedig Horvátországban (36%), Magyarországon (29%) és Finnországban (28%).