Milliárd dolláros séta a parkban: a természet egészségügyi előnyeit vizsgálja a Swiss Re jelentése
2021.10.15

A Swiss Re Institute "Biodiversity and the Benefits for Human Health" című kiadványa arra keresi a választ, hogy a természetben töltött idő mennyire értékes lehet a fizikai és mentális jólét szempontjából, ezáltal pedig az egészségügyi kiadások csökkentése terén is.

Az összefüggés jelentős: feltételezve, hogy a zöldterületeken vagy erdőkben eltöltött idő 2030-ig akár csak 1%-kal csökkenti a mentális egészségügyi problémák hatását, akkor a Swiss Re szerint a globális éves gazdasági megtakarítás akár a 60 milliárd dollárt is elérheti. A szív- és érrendszeri betegségek esetében pedig ugyanez a forgatókönyv évi 10 milliárd dollár globális költségmegtakarítást eredményezne.

"2050-re várhatóan a világ népességének több mint kétharmada városi területeken fog élni. Már ma is sok embernek korlátozott a zöld területekhez való hozzáférése, és a városi és külvárosi területeken már érzékelik a levegő- és zajszennyezés káros hatásait. Ahogy ez a jelentés is mutatja, a biológiai sokféleség növelése több park létrehozásával és több fa ültetésével egyértelműen előnyös mindenki egészségére. A biztosítási és viszontbiztosítási ágazat számára egyaránt fontos lesz, hogy a természetben eltöltött idő előnyeinek mérésére összpontosítsunk, hogy jobban megmagyarázzuk az egészségre gyakorolt pozitív hatásokat, valamint ehhez kapcsolódó biztosítási megoldásokat dolgozzunk ki" - mondta Oliver Schelske, a Swiss Re Institute Natural Assets & ESG Research vezetője.

A jelentés a mentális egészségre és a szív- és érrendszeri betegségekre, valamint a légszennyezésnek, a hőségnek és a zajnak való kitettség hatására összpontosít. Az egészségügyi költségadatok alapján becsüli meg azokat a potenciális megtakarításokat, amelyeket a természet városi és külvárosi környezetbe történő beépítésével lehetne elérni, és megvizsgálja, hogy ezek a változások hogyan kapcsolódhatnak az egészség- és vagyonbiztosításokhoz.

A légszennyezés globális egészségügyi problémát jelent, ám a több fával rendelkező városi területeken jobb a levegő minősége. Egy amerikai tanulmány szerint az Egyesült Államokban a fák 2010-ben 17,4 millió tonna szennyező anyagot távolítottak el, ami 6,8 milliárd dollár egészségügyi megtakarítást jelentett. Hozzájárulnak a hőség okozta halálozás, a légzőszervi problémák és a mentális zavarok megelőzéséhez, és védelmet nyújtanak a szélsőséges időjárás ellen.

Az éghajlatváltozás és a gyakoribbá váló hőhullámok miatt világszerte nő a hő okozta halálozás. A megfelelő növényzettel ellátott városok jobban megbirkóznak a hőséggel. Egy tanulmány szerint a londoni hőhullámok idején a levegő hőmérséklete akár 4℃ fokkal is hűvösebb lehet a parkok 400 méteres körzetében.

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség 2019-es becslése szerint Európa lakosságának 20%-a ki van téve az egészségre káros zajszintnek. Ez hallás- és alvásproblémákhoz vezethet és hozzájárul a rosszabb fizikai és mentális állapotokhoz. Az utak zöldítése és ezáltal a zajszennyezés csökkentése lehet a megoldás a problémára.