Lakásbiztosítás: még mindig sok a tévhit
2015.03.25
Egyre tudatosabbak az emberek a lakásbiztosításuk terén, azonban még mindig sokan feledkeznek meg arról, hogy korábban megkötött lakásbiztosításukat is érdemes 2-3 évente felülvizsgálni, hiszen egy alulbiztosított ingatlan a tulajdonosnak igen komoly problémákat okozhat – írja a Profitline.hu.

Lakásbiztosítást kötésénél mindig külön meg kell vizsgálni az ingatlan és ingóságok – azaz a bútorok, ruhák, mûszaki cikkek, stb. – értéket is, hiszen egy esetleges kár esetén ez az ún. biztosítási összeg jelenti majd a kártérítés felsõ összegét – hívja fel a figyelmet a Groupama Garancia Biztosító.

Nincs egységes szabály arra, hogy mikor vizsgáljuk át lakásbiztosításunkat, de kétévente, háromévente mindenképpen érdemes, illetve akkor is, ha vagyontárgyaink, vagy az ingatlan értéke minimum 5%-kal emelkedik.

A második legtöbb lakásbiztosítási szerzõdéssel rendelkezõ biztosítótársaság szerint, ha az ügyfél például ráépít a házára egy plusz emeletet, vagy beépíti a tetõteret, esetleg ablakokat, vagy konyhabútort csináltat, mindenképpen érdemes megvizsgálni a lakásbiztosítási szerzõdést is. Érdemes abban az esetben is átnézni lakásbiztosításunkat, ha bõvül a család. Egy házasság, vagy egy gyermek születése után általában több bútor, ruha, és egyéb használati cikk kerül otthonunkba, így nõhet az ingóságok értéke is.

Az értékkövetés, az ún. indexálás abban segít, hogy lakásbiztosításunk hosszú távon is megfelelõ biztosítási védelmet nyújtson. Az indexálás azonban csak az árszínvonal változásaihoz igazítja a biztosítási összegek mértékét, az aktualizálás, vagyis az új értékek bejelentésének elmulasztása azzal a kockázattal jár, hogy az ügyfél alulbiztosított lesz.

Gyakori tévhit, hogy a lakásbiztosítási szerzõdésben az ingatlan vételárát kell alapul venni a biztosítási fedezet meghatározásakor. Ez valójában nem számít, azt kell összeszámolni, hogy mekkora költségbõl lehetne a kár idõpontjában felépíteni az adott ingatlant, illetve pótolni valamennyi ingóságunkat.