Gyors intézkedést ígérnek a biztosítók és a Lufthansa is
2015.04.02
A biztosított károk gyors és tisztességes rendezését ígérik a biztosítók és a Lufthansa légitársaság a francia Alpokban lezuhant Germanwings áldozatok hozzátartozóinak, igaz, a károk végleges felmérése némi idõt vesz igénybe.

A Lufthansa Csoport és a 10 tagú biztosítási konzorcium – amelyet az Allianz vállalati biztosításokkal foglalkozó részlege, az Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) fog össze – szerdán azt közölték, hogy a Germanwings járat katasztrófájához kapcsolódó valamennyi kárt teljes egészében, korrekt módon és a lehetõ leggyorsabban meg fogják téríteni. Az Allianz ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a pontos kárfelméréshez még idõre van szükség.

A Lufthansa kedden közölte, hogy biztosítói mintegy 300 millió dollárt tettek félre a légikatasztrófához kapcsolódóan.

Jogászok szerint a Lufthansat és a biztosítókat terheli majd az anyagi felelõsség, annak ellenére, hogy a jelentések szerint a katasztrófát okozó másodpilóta titkolta betegségét a légitársaság elõtt. A félretett 300 millió dolláros összeghez csak az elõzetes felméréseket vették alapul, ami kiigazításra kerül majd a többi információ ismeretében. Az összeg magában foglalja a hozzátartozóknak járó kártérítést, a repülõgép értékét, a roncsoknál folyó vizsgálatok költségeit, és a jogi költségeket.

A repülõgépet egyébként 6,5 millió dollárra biztosították az A.M. Best szerint.

A biztosítók minden egyes kárigényt körültekintõen elemeznek és értékelnek, amely a körülményeket tekintve némi idõt fog igénybe venni. A Lufthansa múlt hét pénteken 50 ezer eurónyi azonnali pénzügyi segítséget ajánlott fel a hozzátartozóknak minden egyes utas után, amely összeg nem befolyásolja az esetleges további kárigényeket.

Az áldozatok utáni kártérítési igényeket minden esetben az alkalmazandó nemzeti jogszabályoknak megfelelõen fogják elbírálni és megtéríteni a biztosítók. Az áldozatok közül 72 német, 47 spanyol és 3 amerikai állampolgár volt a legfrissebb adatok szerint, azonban további 14 állam is érintett, néhány utasnak pedig kettõs állampolgársága volt.

Hasonló szerencsétlenség esetén Európában a közeli hozzátartozók 1 millió dollár körüli kártérítést kaptak, az USA-ban ennél lényegesen nagyobb összeget szoktak fizetni.