Megadóztatnák a pénzügyi tranzakciókat
2011.09.12
Az Európai Bizottságnak írt levélben sürgette a pénzügyi tranzakciók megadóztatását a német és a francia pénzügyminiszter – közölte az MTI.

A német pénzügyminisztérium pénteki közlése szerint Wolfgang Schäuble és Francois Baroin a levélben ismertette az adó bevezetésére vonatkozó közös álláspontját. A minisztérium szóvivõje nem közölt részleteket a levél tartalmáról.

A tranzakciós adó bevezetését elsõsorban Németország és Franciaország szorgalmazza, és az Európai Bizottság is elvben szükségesnek tartja. Június végén, elõterjesztvén a következõ hétéves, 2014-2020-as idõszakra vonatkozó közös költségvetési tervezetét, a bizottság a lehetõségek között említette ezt a forrást is mint olyat, amellyel növelni lehetne a közös költségvetés közvetlen bevételeinek arányát. Több dokumentumban azonban a brüsszeli bizottság utalt arra, hogy szélesebb nemzetközi együttmûködés is kellene.

Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár még augusztus közepén állapodott meg abban, hogy együttes javaslatot fognak tenni az Európai Uniónak a pénzügyi tranzakciókat terhelõ közös adónem bevezetésére.

Az uniós tagországok nincsenek egységes állásponton az adó bevezetését illetõen, egyelõre még többen ellenzik, mint támogatják - többnyire szigorú feltételekkel - az ötletet.