Sikeres évet zárt a hazai kockázati- és magántõkepiac
2015.04.09
A Magyar Kockázati- és Magántõke Egyesület (HVCA) 2014. évi jelentésének adatai szerint a tavalyi év során 107 befektetésen keresztül 96 hazai vállalat összesen 54,9 milliárd forint összértékû kockázati- és magántõke-befektetésben részesült. Bár az év során – többek között a JEREMIE-alapok befektetési periódusának zárásához közeledve – jelentõsen növekedni tudott a kockázatitõke-befektetések összértéke, néhány kiemelkedõ tranzakciónak köszönhetõen az év utolsó hónapjait a magántõke-tranzakciók uralták. A befektetések 73 százaléka az év során két szektorba, az üzleti és ipari szolgáltatásokkal, illetve az energetikai és környezetvédelmi tevékenységekkel foglalkozó cégekbe áramlott.

A HVCA jelentése 34 hazai tõkealap lezárt tranzakcióinak adatait elemzi, részben a tagok adatszolgáltatása, részben piaci információk alapján. 2014-ben 13 alap befektetéseinek összértéke haladta meg az 1 milliárd forintot. A kockázatitõke-ügyletek átlagos mérete 170 millió forint, míg a magántõke-befektetések nagysága átlagosan 4,8 milliárd forint volt. A legnagyobb öt tranzakció közel 70 százalékát biztosította az összes befektetett tõkének. E tranzakciók fõként az év utolsó negyedére koncentrálódtak, ennek köszönhetõen a tõkebefektetések 77 százaléka az október-decemberi idõszakban valósult meg.

A befektetett összegek 94 százalékát új befektetési célpontokra költötték, a fennmaradó 6 százalék folytatólagos tõkeinjekciók formájában érkezett olyan korábbi befektetésekbe, amelyekben az érintett alapok már tulajdonrésszel rendelkeznek és továbbra is megfelelõ növekedési potenciált, illetve exit-lehetõséget látnak. Miközben a legnagyobb összegû befektetések a magántõke-befektetések növekedési, illetve kivásárlási szakaszban lévõ cégeibe áramlottak, a legnagyobb számban (55 tranzakció) start-upokba fektettek be kockázatitõke-alapok.

2014-ben az összes tõkebefektetés 44 százaléka irányult az üzleti és ipari szolgáltatások szektorába, míg további 29 százalékot az energetikával, valamint környezeti projektekkel foglalkozó cégekbe fektettek be.


Az alapok befektetõi összetételét vizsgálva igen eltérõ jellemzõkkel szembesülhetünk. A befektetett tõke 43 százalékát (23,7 milliárd forint) 11 magántõkealap biztosította 12 célvállalat számára. Fontos megjegyezni, hogy az e befektetésekre vonatkozó statisztikák alapkezelõi adatszolgáltatás híján részben piaci becsléseken alapulnak. További 36 százaléknyi összeget (19,6 milliárd forint) teljes mértékben kormányzati alapok biztosítottak 36 cég számára. E befektetések között többnyire start-upok szerepelnek, ám ezek az alapok képviseltetik magukat az 1 milliárd forint feletti tranzakciók között is. A harmadik csoportot a magánbefektetõk és az Európai Unió által társfinanszírozott Jeremie-alapok képezik. Tavaly 19 Jeremie-alap 2014-ben összesen 11,6 milliárd forintot invesztált 48 társaságba.

„Számos pozitív trend is megfigyelhetõ a tavalyi eredményekben – mutat rá Zsembery Levente, a HVCA elnöke. – Egyrészt az elõzõ évek passzivitása után mind a tranzakciók számát, mind a befektetések összértékét tekintve újra élénk befektetési tevékenységet láthatunk a magántõkealapok oldaláról is. Ez azért fontos a hazai piac fejlõdése szempontjából, mert a kockázatitõke-finanszírozásban részesült cégek számára ez az egyik legkézenfekvõbb továbblépési lehetõség. Másrészt a kockázatitõke-befektetések száma egész évben egyenletes növekedést mutatott, és a 22 korai fázisú cégekbe irányuló invesztíció azt mutatja, hogy ez a forma mára szerves részévé vált az innováció-finanszírozásnak. A magántõkealapok aktivizálódásával ugyanakkor oldódott a Jeremie-alapok túlsúlya annak ellenére, hogy ezen alapok aktivitása az év során tovább erõsödött (összefüggésben azzal is, hogy számukra az idei az utolsó év, amikor még befektetéseket eszközölhetnek)”