Ekkora nyereségről számolt be a világ egyik legnagyobb viszontbiztosítója
2021.11.09

A globális viszontbiztosító, a Swiss Re 1,3 milliárd dolláros nettó nyereséget jelentett 2021 első kilenc hónapjára vonatkozóan, ami a vagyon- és baleseti üzletágak teljesítményének köszönhető, még a jelentős károkat okozó, főként harmadik negyedéves események ellenére is.

A Swiss Re tőkehelyzete továbbra is nagyon erős, a csoport SST-mutatója (svájci szolvencia teszt) 2021. július 1-jén 234%-os volt. A viszontbiztosító 6,6%-os saját tőkearányos megtérülésről (RoE) számolt be a kilenc hónapos időszakra vonatkozóan, miközben a csoport nettó díjbevétele 5,9%-kal 32 milliárd dollárra nőtt.

Christian MUMENTHALER, a Swiss Re csoport vezérigazgatója elmondta: "Annak köszönhetően, hogy a Csoport folyamatosan a portfólió minőségére és a fegyelmezett kockázatvállalásra összpontosított, a vagyon- és baleseti üzletágaink kiváló eredményeket értek el 2021 első kilenc hónapjában. Ugyanakkor képesek voltunk támogatni a természeti katasztrófák és a COVID-19 világjárvány által sújtott közösségeket."

A nem-élet üzletág 1,5 milliárd dollár nettó nyereséget jelentett 2021 első kilenc hónapjában, szemben az előző év azonos időszakának 201 millió dollár nettó veszteségével. A nettó díjbevétele 6%-kal 16,4 milliárd dollárra nőtt, ami a folyamatos árdinamizmusnak, valamint a kedvező árfolyam alakulásnak köszönhető.

A nagy természeti katasztrófakárok az év első kilenc hónapjában 1,7 milliárd dollárt tettek ki, ami magasabb a vártnál, de még mindig elmarad az ebben az üzletágban megkeresett díjbevételtől. A veszteségek főként az Ida hurrikánhoz és az európai árvizekhez kapcsolódtak a harmadik negyedévben, valamint az amerikai téli viharhoz, az Urihoz az első negyedévben. Ezen kívül az ember okozta károk 272 millió dollárt tettek ki az év eddigi részében.

A kárhányadok kombinált mutatója jelentősen, 97,5%-ra javult 2021 első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakának 110,3%-áról. Az üzletág jó úton halad afelé, hogy teljesítse a 95% alatti célját az egész évre vonatkozóan.

Az élet üzletág ezzel szemben 2021 első kilenc hónapjában 62 millió dollár nettó veszteséget jelentett, az előző év azonos időszakában elért 72 millió dolláros nettó nyereséggel szemben. Ez azzal magyarázható, hogy az üzletágban 2021 első kilenc hónapjában jelentősen magasabb, 1,2 milliárd dolláros COVID-19-hez kapcsolódó kárigények merült fel, elsősorban az Egyesült Államokból. A világjárvány ellenére az üzletág 2021 második és harmadik negyedévében pozitív nettó eredményt jelentett.

A nettó díjbevételek 10,2%-kal 11,1 milliárd dollárra nőttek, amit a nagy tranzakciók és a kedvező árfolyam alakulása is támogatott.

A COVID-19 veszteségek nélkül az élet üzletág alaptevékenysége jól teljesített, a nettó nyereség éves szinten 45%-kal 899 millió dollárra nőtt, és 17,5%-os ROE-t ért el. Ezt elsősorban a valamennyi régióban elért szilárd kockázatvállalási teljesítménynek köszönhette, amelyet az állománykezelési intézkedések és a kedvező befektetési eredmények is támogattak.

A Corporate Solutions vállalati üzletág 425 millió dolláros nettó nyereséget jelentett 2021 első kilenc hónapjában, szemben az előző év azonos időszakának 357 millió dolláros nettó veszteségével. Az üzletág továbbra is profitált a végrehajtott stratégiai intézkedésekből, amelyek lehetővé tették számára, hogy sikeresen ellensúlyozza a nagy, 286 millió dollár értékű természeti katasztrófakárokat, főként az Uri és az Ida hurrikánhoz kapcsolódóan, valamint az ember okozta, összesen 212 millió dolláros veszteségeket 2021 első kilenc hónapjában.

A nettó díjbevétel 6,2%-kal 3,9 milliárd dollárra emelkedett, köszönhetően a díjemeléseknek, a szelektív új üzletágak növekedésének és a kedvező árfolyamalakulásnak. Az üzletág az év első kilenc hónapjára 91,1%-os összesített kárhányadot jelentett, ami jóval alacsonyabb az előző év azonos időszakának 116%-ához képest.

Az iptiQ folytatta üzleti tevékenységének sikeres bővítését. Az előző év azonos időszakához képest a bruttó díjbevétel 118%-kal, 520 millió dollárra emelkedett az alapüzletágban, és minden piacon jó eredményeket ért el.