Belsõ problémák, nemzetközi szankciók nyomása alatt az orosz biztosítási piac
2015.04.10
Az orosz biztosítási piac 2014-ben csökkent elõször reálértéken: a bruttó díjbevételek orosz valutában ugyan 9,16%-kal, 987,8 milliárd rubelre emelkedtek, azonban az infláció 11%-os volt. Eközben a kifizetett károk nagysága nominálisan 12%-kal nõtt, összesen 472,3 milliárd rubel volt 2014-ben, ami nagyrészt gépjármû-biztosításokhoz kapcsolódott.

Sajnos a 2014-es eredmények csak megerõsítették azt a 10 éve látható trendet, melynek során a bruttó díjbevételek növekedési üteme évrõl évre lassult, míg a kárigények folyamatosan nõttek, amely erodálja a biztosítók pénzügyi stabilitását és nyereségességét.

Ezek a trendek tehát már az Oroszországgal szemben bevezetett nemzetközi szankciók, a gazdasági stagnálás, a valuta leértékelõdése, illetve a bankszektor válsága elõtt megkezdõdtek, amit természetesen a külsõ tényezõk is fokoztak. Az orosz biztosítási piac helyi problémái, mint például a magas jogi költségek, a magas közvetítõi jutalékok, a jelentõs mértékû csalás, a bankok megbízhatóságával kapcsolatos problémák tehát sokkal nagyobb hatást gyakorolnak, mint a külsõ tényezõk.

Az életbiztosítási piacon ugyanakkor pozitív tendenciák zajlottak: a bruttó díjbevétel reálértéken is növekedést mutatott, ami arra enged következtetni, hogy az életbiztosítások kevésbé érzékenyen reagálnak a gazdasági kihívásokkal teli környezetre. Hozzá kell tenni azonban, hogy Oroszországban igen alacsony az életbiztosítási penetráció, vagyis bõven van hova fejlõdni ebben a piaci szegmensben. Az életbiztosítási díjbevételek összege 108,5 milliárd rubel volt 2014 végén. A rubel euróval szembeni igen jelentõs, közel 35%-os leértékelõdése miatt azonban európai valutában számítva közel 16%-kal csökkentek az életbiztosítási díjbevételek.

A nem-életbiztosítások díjbevétele nominálisan 7%-kal csökkent, mind a kötelezõ, mind az önkéntes szegmensben. Az összes díjbevétel 879,2 milliárd rubel volt, melynek közel 80%-a önkéntes biztosításokból származott. A gépjármû-biztosítások esetében azonban igen felemás eredmények születtek, jelentõsen nõttek a kárigények. A kgfb-szegmens pedig már 2013 óta a legkevésbé jövedelmezõ üzletágnak számít a biztosítótársaságok számára. Ennek az az oka, hogy az állam által meghatározott kgfb-díjak az elmúlt 10 évben nem emelkedtek, így a kárhányadok folyamatosan nõttek, amely jelentõsen lerontja a biztosítók teljesítményét. Nemrégiben azonban az orosz jegybank jóváhagyta a tarifaemelést, amely idén némi javulást eredményezhet a piacon.

A biztosítási termékek iránti csökkenõ kereslet, valamint az általános gazdasági helyzet miatt az orosz biztosítók portfolióik optimalizálására kényszerülnek, sõt egyes esetekben akár a piacról is ki kell vonulniuk, amit fõként a külföldi társaságok vesznek fontolóra. Egyes társaságok már meg is kezdték néhány speciális üzletág leépítését – például az Allianz – mások az egész céget eladták – például a Zurich és az Oranta biztosítók. Igen valószínû, hogy az idén tovább fog csökkeni a külföldi tõke aránya a piacon.