Az osztrák biztosító profitál a KKE-régió terjeszkedésébõl
2015.04.14
A 2014-es üzleti évben Ausztria és a KKE-régió biztosítókonszernje a kihívásokkal teli környezetben egy egyenletes, 9,1 milliárd eurós felszámított biztosítási díjat ért el. A valutahatásokat beleszámítva a konszern ezzel 0,9 százalékos növekedést jegyzett a biztosítási díjakat illetõen, habár a rövidtávú, egyszeri kifizetések Lengyelországban, valamint az olasz és román portfóliók az optimalizálási intézkedések miatt tovább csökkentek.

Ez a kifejezetten jó teljesítmény a költségek és kártérítések, illetve a bevétel arányának kereken 4 százalékpontos, 96,7 százalékra javulásának tudható be; a KKE-régióban az összesített kárhányad csak 93,4 százalékos volt.

A konszern pénzügyi eredménye a Hypo Alpe Adria / Heta kölcsönök értékhelyesbítéseivel, valamint az éppen aktuális alacsony kamat elsõ hatásaival terhelve 1,1 milliárd euró volt. A Vienna Insurance Group kamatbefektetései (a likvid eszközöket is beleszámítva) a 2014-es üzleti év végén elérték a 31,1 milliárd eurót, és így 4,5 százalékkal nõttek.

Központban a jövedelmezõség

A Vienna Insurance Group sikeresen, 46 százalékkal, összesen 518,4 millió euróra növelte az adózás elõtti nyereségét. Az eredményben a KKE-részesedés kereken 64 százalékra nõtt. 2011 óta elõször mutatkozott minden üzleti területen és régióban pozitív eredménymutató.

A részvényenkénti eredmény impozáns 75,5 százalékkal, 2,75 euróra nõtt. Ebben pozitív hatása volt a már 2013 végén, a konszern tõkeszerkezetének optimalizálása érdekében kibocsátott, kiegészítõ tõkehitellel tett intézkedésnek. A Standard & Poor’s kitûnõ értékelésének köszönhetõ, stabil kilátásokkal a VIG továbbra is a legjobb
értékeléssel bíró vállalat az ATX-ben.

Kitûnõ helyzet Ausztriában

A kereken 24 százalékos piaci részesedéssel a Vienna Insurance Group konszerntársaságai továbbra is vitathatatlanul az elsõk az osztrák biztosítási piacon. Ausztriában a felszámított biztosítási díjak elérték a kereken 4,1 milliárd eurót. A vagyonbiztosításon belül – a Duna Biztosítás olaszországi üzletéhez igazítva – 3,6 százalékos növekedést valósított meg.

Különösen sikeresnek és keresettnek bizonyult a Bécsi Városi Biztosítási Egyesület, amely az életbiztosításokat illetõen 5,3 százalékos növekedést tûzött ki célul, és a vagyonbiztosítást illetõen a biztosítási díjakat 3,8 százalékkal növelte. Ez a biztosítás bizonyult az osztrák piacvezetõ életbiztosításnak.

19 százalékos piaci részesedéssel összességében a VIG a legjobb a fõ piacokon. 25 évvel a feltörekvõ KKE-régióban való terjeszkedés kezdete után a Vienna Insurance Group piacvezetõvé vált. Az értékalapú növekedéssel a VIG 2014-ben is tovább terjeszkedett.

KKE – biztos jelenlét, nagymértékû nyereségnövekedés

A Cseh Köztársaság tudhatja magáénak 178 millió euróval az egész konszernen belül a legnagyobb adózás elõtti nyereséget. Románia a 6 millió eurós adózás elõtti nyereséggel kevésbé jövedelmezõvé vált. Lengyelország (+9,8 százalék), Szlovákia (+7,6 százalék), valamint a többi piac (+5,4 százalék) 2014-ben rekorderedményeket ért el.

Helyi valutában a biztosítási díjak a Cseh Köztársaságban 1,3 százalékkal emelkedtek. A konszern biztosítási díjaiban való 18,7 százalékos részesedéssel az ország a VIG legnagyobb KKE-piaca. Összességében a cseh konszerntársaságok a 33,7 százalékos piaci részesedéssel elsõk a biztosítási piacon. Ezenkívül a már alapból nagyon jó összesített kárhányad történelmi csúcsot döntõ, 86,2 százalékra süllyedt.

A szlovák VIG-konszerntársaságok a 2014-es üzleti évben is folytatták a jövedelmezõségre összpontosító taktikát. A nyereség (adózás elõtt) jelentõsen, 7,6 százalékkal emelkedett, az összesített kárhányad pedig a kitûnõ 91,3 százalékra csökkent. A 33,6 százalékos piaci részesedéssel a Vienna Insurance Group továbbra is messze a legjobb biztosító a konszern ezen fõ piacán.

A lengyel piacon a Vienna Insurance Group – a rövidtávú, egyszeri kifizetésekkel módosítva – 7,9 százalékos növekedést ért el. A lengyel Compensa sikeresnek bizonyult a KKV-k világában. Mivel Lengyelországban az ilyen cégek több mint 25 százaléka nem rendelkezik a kellõ biztosítással, a Compensa innovatív biztosítási termékeivel ezt a potenciális piaci szegmenst célozta meg. A fokozott eladásösztönzésre irányuló kísérletek sikere abban mutatkozott meg, hogy a biztosítási díjak a KKV-k szegmensén belül kereken 35 százalékkal nõttek.

A folyamatban lévõ átszervezések, valamint a megkésve javuló piaci helyzet miatt a Vienna Insurance Group Romániában kevésbé nyereségessé vált. Ennek ellenére a konszern a 19,5 százalékos piaci részesedéssel továbbra is piacvezetõ maradt a román biztosítási piacon. A kárhányad nagymértékben csökkent, de még így is a 100 százalékos mutató felett maradt.

Körültekintõ és eredményorientált jegyzési politikájával a Vienna Insurance Group a többi piacon a helyi számokat alapul véve azt tûzte ki célul, hogy a biztosítási díjak két számjeggyel, 14,5 százalékkal növekedjenek. A Baltikumban (+22,8 százalék), valamint Magyarországon (+15,6 százalék) és Albániában (+40,4 százalék) kiemelkedõ a növekedés. Ezenfelül a VIG a többi piacon 51,7 millió eurós (adózás elõtti) rekordnyereséget ért el.

A Vienna Insurance Group 2015-ös célja továbbra is a teljes piacnál erõsebb növekedés. Tekintettel a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetre a 2015-ös évben a rendes pénzügyi eredmények visszaesésével kell számolni, mert a biztosítási eredmények javulása nem kompenzálható. A csoport a magasabb tõkejövedelmet biztosító magasabb kockázatú befektetéseket a jövõben is kerülni fogja. A Vienna Insurance Group a továbbiakban is elkötelezett, kockázat-tudatos és konzervatív befektetési stratégiáját fogja hûen követni.