No pain no gain: a biztosítók is kockáztatnának a magasabb hozamért
2015.04.23
Nem hogy kiugró, de még elfogadható mértékû hozamot ígérõ befektetést sem könnyû manapság találni. A kamatok történelmi mélypontra süllyedtek, ami még a hagyományosan igen óvatos befektetési politikát követõ biztosítókat is arra ösztönzi, hogy kockázatosabb lehetõségek után nézzenek.

Itt van mindjárt egy példa a szokványostól eltérõ befektetésekre: a Cirque du Soleil-t 1,5 milliárd kanadai dolláros felvásárlása mögött álló társulásban 20 százalékkal egy kínai biztosító, a Fosun International is szerepel.

Az iparág számára igen komoly problémát jelenetnek az alacsony kamatok, ami fokozott kockázatvállalásra késztet, illetve magántõke-beruházások, ingatlanügyletek, hedge fundok irányába tereli õket – legalábbis ez derül ki a Goldman Sachs ágazati felmérésébõl.

A biztosítók számára legattraktívabb befektetési lehetõségek közé újabban azok kerültek, melyek korábban a nagybankok privilégiumainak számítottak: a vállalati hitelek.

A bankok ugyanis a pénzügyi válság nyomán, illetve a nyomában fellépõ szabályozói változások miatt egyre inkább kiszorulnak errõl a területrõl. Helyüket a kevésbé szabályozott befektetési vállalkozások, a fedezeti alapok és magántõke befektetõk veszik át, azonban a biztosítótársaságoknak is bõven jut még hely a piacon.

A Goldman felmérésében résztvevõ biztosítók együttes mérlegfõösszege meghaladta a 6 ezer milliárd dollárt, amely nagyjából a globális iparág negyedét jelenti. A felmérés szerint a biztosítótársaságok elsõsorban kereskedelmi jelzáloghitelekben és közepes cégeknek nyújtott közvetlen hitelekben érdekeltek.

A General Electric pénzügyi vállalata, a több száz milliárd dollárnyi vagyonnal rendelkezõ GE Capital iránt érdeklõdõ befektetõk között is számos biztosítótársaság megtalálható a Goldman szerint.

Európában és a Közel-Kelten a biztosítók számára a megrekedt gazdasági növekedés is komoly problémát jelent, ezért az ottani társaságok fõleg infrastrukturális beruházások hitelezése, illetve befektetési minõsítésû vállalati kötvények iránt mutatnak érdeklõdést.

Az egyre növekvõ ügyfélszámmal büszkélkedõ kínai biztosítótársaságokat a kormány elsõsorban külföldi befektetéseikben támogatja. Tavaly például az Anbang Insurance Group 1,8 milliárd dollárért vásárolta meg New Yorkban a Waldorf Astoria hotelt, amely rekord összegnek számít a kínai befektetõk által megvásárolt amerikai épületek tekintetében.