Az éghajlatváltozás hatásai minden egyes katasztrófával egyre nyilvánvalóbbá válnak
2021.11.17

Az éghajlatváltozás fokozott hatása miatt egy olyan súlyos árvíz, amely ma 100 évente egyszer fordul elő – vagyis egy adott helyen egy adott évben 1% eséllyel következik be - a jövőben 75, vagy akár 50 évente is bekövetkezhet - derül ki az Aon nemrégiben kiadott „Real-Time Climate Change" című jelentéséből.

A jelentés a ma bekövetkező természeti katasztrófaeseményeket az éghajlatváltozás összefüggésében vizsgálja, és rávilágít azokra a módszerekre, amivel a trópusi ciklonok, az árvizek és erdőtüzek kockázatai mérsékelhetők. A jelentésből az is kiderül, hogy csak az elmúlt évtizedben az időjárással kapcsolatos katasztrófák közel 3000 milliárd dollár gazdasági kárt okoztak, ami a természeti károk 85%-át teszi ki. Ez a szám magába foglalja a trópusi ciklonok, árvizek és erdőtüzek által okozott károkat, amelyek mindegyike egyre több életet és vagyont veszélyeztet.

Az Aon szerint komoly aggodalomra ad okot, hogy ezeknek a veszteségeknek csak mintegy 31%-a volt biztosítva, miközben egyértelmű, hogy az ilyen események gyakoribbá vagy intenzívebbé válásával a kockázati kitettség növekszik. Ennek illusztrálására az Aon jelentése három jelentős eseményt elemez: az Isa trópusi ciklont, az Európát és Ázsiát idén júliusban sújtó árvizeket és az Egyesült Államokban pusztító szélsőséges erdőtüzeket.

Európa esetében a július közepén Nyugat-Európában, elsősorban Németországban, Belgiumban és Hollandiában bekövetkezett villámárvíz új rekordot állított fel a helyi biztosítási szektorok legköltségesebb katasztrófaeseményei tekintetében. Az esemény többek között ismét megmutatta, hogy még az időjárási kockázatok tekintetében magas biztosítási fedezettel rendelkező országokban is egyenlőtlen a biztosítási lefedettség, így egyes régiókban jelentős az alulbiztosítottság.

Miközben még mindig folyik a globális vita arról, hogy az éghajlatváltozás milyen mértékben járul hozzá a természeti veszélyek gyakoriságának és súlyosságának növekedéséhez, a szélsőséges hőmérsékletek, a heves esőzések és a szárazság az a három kockázat, amelyek esetében az éghajlatváltozás hatása a legerősebbnek és meglehetősen vitathatatlannak tekinthető.

A jelentés szerint a csapadék- és árvízkockázatokkal kapcsolatban nagyon fontos lenne a megfelelő kommunikáció, aminek egyik eleme a visszatérési periódusok tisztázása, vagyis, hogy egy adott veszély bekövetkezésének mekkora a várható valószínűsége. Például egy 100 éves esemény azt jelenti, hogy 1 százalék esély van arra, hogy egy ilyen esemény bekövetkezzen egy adott évben egy adott helyen. Ez azonban nem azt jelenti, hogy még egy ilyen esemény biztosan nem fog bekövetkezni a következő 100 évben. Az éghajlatváltozás növekvő befolyása az AON szerint azt sugallja, hogy az a veszély, amit ma 100 éves visszatérésűnek tekintünk, az a jövőben 75 vagy akár 50 éves visszatérésű eseménnyé válhat. Az események előfordulási gyakoriságának várható emelkedése, illetve ennek megértése rendkívül fontos a kockázatcsökkentési és alkalmazkodási tervek kidolgozásakor. Emellett rendszeresen frissíteni kell az árvíz térképeket és az árvízkockázati eszközöket.

Az amerikai erdőtüzek elemzése kapcsán a jelentés arra a megállapításra jut, hogy mivel a jövőben ezek az események még nagyobb kihívást jelentenek, a stratégiai tervezés részévé kell tenni a különböző kockázatmérséklő intézkedéseket. Ilyen lehet például az éghető növényhez és a felépítmények közötti minimális tér kötelező előírása; a tűzálló vagy kevésbé gyúlékony anyagok használata a tetőfedése, burkolásra; az ingatlanok közötti távolság maximalizálása; az erdőtüzek kockázatának továbbfejlesztett feltérképezése; az evakulást elősegítő infrastruktúra fejlesztése.